Ronilački savez: Ponosni smo na Veska Mijajlovića

"Sve organizacije koje je Mijajlović vodio i koje sada vodi, ronioci zaposleni u njima i on lično, dobitnici su najvećih domaćih i međunarodnih priznanja"
222 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 21:06h

Povodom tekstova u “Vijestima” od 25. januara i 13. februar 2013. pod naslovima “Mijajlović radio neustavno” i “Odluka ne koči ronioce”, reagovali su članovi Upravnog odbora Ronilačkog saveza Crne Gore, na čelu sa Daliborom Todorovićem.

“Povodom iznesenih neistina u tekstu od 25. januara, u kojem novinar Luković navodi da je 'ova ustanova, kojom već 10 godina rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović, pozivajući se na ukinutu Uredbu, sebi pribavila odlučujući položaj u cijelom crnogorskom ronilaštvu, kao i poziciju da zajedno sa Ronilačkim savezom, koji je takođe pod kontrolom Mijajlovića, ubira značajna sredstva i odlučuje ko, kada i kako može roniti u crnogorskim vodama' i neistina penzionisanog starijeg vodnika Dragana Gačevića u tekstu od 13. februara u vezi sa stručnim sportskim kadrom, o Asocijaciji za Nitrox i Tehnička ronjenja (INTD), dužni smo iznijeti sljedeće:

Ronilački savez Crne Gore je u cilju bezbjednosti građana koji se bave ronjenjem, obavijestio glavnog i odgovornog urednika 'Vijesti' da su Dragan Gačević i njegov ronilački centar 'Marina' iz Herceg Novog, jednoglasnom odlukom isključeni iz Ronilačkog saveza, zbog više krivičnih pravnosnažnih presuda, protivpravno stečenih sertifikata i zbog prikrivanja bolesti koja predstavlja apsolutnu smetnju da se bavi ronjenjem, a zbog koje je proglašen invalidom 1989. godine i penzionisan. Očekivali smo da uredništvo 'Vijesti' uvaži oduke nacionalnog Saveza koje su u interesu bezbjednosti građana. Međutim, suprotno našim očekivanjima omogućeno je novinaru Lukoviću da piše neistine o roniocima našeg Saveza.

Što se tiče stručnog kadra Saveza, ističemo, da su apsolutno neistinite i tendenciozne tvrdnje Gačevića i novinara Lukovića

Luković dobro zna da Dragan Gačević ne može biti ni podvodni istraživač ni instruktor ronjenja, nažalost zbog bolesti koja je apsolutna smetnja za ronjenje, pa smo iznenađeni da uredništvo 'Vijesti' dozvoljava svom novinaru da osobu u takvom zdravstvenom stanju zloupotrebljava.

Što se tiče stručnog kadra Saveza, ističemo, da su apsolutno neistinite i tendenciozne tvrdnje Gačevića i novinara Lukovića u navedenom tekstu da je 'Veselin Mijajlović, do prvih ronilačkih zvanja u ronilaštvu došao na kursevima gdje je istovremeno bio i kandidat i instruktor i ocjenjivač sam sebi'.

Uvidom u evidenciju, istina je da je Veselin Mijajlović prije skoro 30 godina položio ispit za mlađeg i starijeg ronioca, u to vrijeme, kod jedinog instruktora ronjenja u Crnoj Gori, pokojnog Radivoja Đukanovića. Dakle, i jedan i drugi ispit za sportskog ronioca položio je u skladu sa svim važećim domaćim i međunarodnim pravilima i propisima.

U prilog nesumnjivog demantija neistina iznesenih u Lukovićevim tekstovima, kada su u pitanju sposobnosti i kompetentnosti Mijajlovića, ističemo činjenicu da je Mijajlović rukovodio organizacijom Ronilačkog kluba 'Nikšić' više od jedne decenije, koji je 1991. godine, kao jedan od najboljih ronilačkih klubova, poznat po humanitarnim ronilačkim akcijama spasavanja, dobio najveće priznanje i nagradu '18. septembar' Opština Nikšić.

Sve organizacije koje je Mijajlović vodio i koje sada vodi, ronioci zaposleni u njima i on lično, dobitnici su najvećih domaćih i međunarodnih priznanja za doprinos bezbjednosti i humanitarni rad u stotinama veoma rizičnih akcija spasavanja na vodama i podvodnog razminiranja. Ističemo i da je u organizaciji Mijajlovića, do sada, obuku završilo oko 100 instruktora iz Crne Gore i raznih država svijeta i nekoliko stotina ronilaca, sportskih i profesionalnih. Pa se čudimo, ujedno i smiješnim i žalosnim komentarima novinara Lukovića, koji svaku akciju ronilaca i sportskih radnika, članova našeg Saveza, pokušava da degradira i marginalizuje. Sa ponosom ističemo da su Veselin Mijajlović i ronioci Regionalnog centra članovi Ronilačkog saveza.

Što se tiče pokušaja Gačevića i novinara Lukovića da iznošenjem neistina diskredituju uspješnu saradnju Saveza sa međunarodnim organizacijama, ističemo da je i ANTD članica Svjetske ronilačke federacije (CMAS) i apsolutno je legalna, a program obuke ronilaca arheologa se može vidjeti na internet sajtu ove organizacije.

Spasavamo živote, za utopljenicima tragamo i ne naplaćujemo ništa za to

Ovim putem obavještavamo novinare vašeg uglednog i čitanog lista, kao i glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića, da ćemo radi zaštite našeg ugleda, koji uživamo u Crnoj Gori i širom svijeta, biti prinuđeni da se obratimo nadležnim institucijama radi zaštite od prenošenja neistina, posredstvom 'Vijesti', koje nam nanose štetu i ugrožavaju planove koje smo počeli da sprovodimo u Crnoj Gori u saradnji sa brojnim međunarodnim organizacijama.

Od neistina plasiranih od novinara Lukovića i ličnosti koja je povratnik u izvršenju krivičnih djela i invalid zbog bolesti sa čijim karakteristikama je upoznat novinar 'Vijesti'”, piše u reagovanju.

“Nadamo se da će nakon sagledavanja, još jednom priloženih dokaza 'Vijesti' konačno prestati sa pronošenjem neistina o Savezu i njegovim članovima, upućenih od strane novinara Siniše Lukovića, kojima je jedini i isključivi cilj diskreditacija ugleda koji je dokazan u brojnim aktivnostima, od kojih ističemo stotine akcija spasavanja i traganja za utopljenicima iz rijeka, jezera i mora, za što nikada nijesmo naplatili nijedan euro. Naša pomoć na vodama biće i dalje potrebna građanima, pa se treba zapitati da li se može pomoć očekivati od osobe koja je u invalidskoj penziji više od 20 godina ili od stotina mladih i osposobljenih ronilaca iz cijele Crne Gore, za koje ovo reagovanje potpisuju članovi Upravnog odbora Ronilačkog saveza”, ističe se u reagovanju.

Dođite kod nas da vidite sve Mijajlovićeve diplome

U Ronilačkom savezu tvrde da je, prema njihovoj evidenciji, Mijajlović “na državnom fakultetu, van Crne Gore, završio jednogodišnje specijalističke studije i na taj način prije skoro dvije decenije stekao zvanje višeg trenera ronjenja”.

“Magistar je nauka u sportu i svi međunarodni sertifikati ronilačkih i instruktorskih zvanja koje Mijajlović posjeduje, apsolutno su legalni, nalaze se u dokumentaciji Ronilačkog saveza i dostupni su svim zainteresovanim. Što se tiče navoda novinara Lukovića u tekstu od 25. januara, u kojem pominje u negativnom kontekstu povezanost Mijajlovića sa Ronilačkim savezom i ukidanje Uredbe o ronjenju, ističemo sljedeće: Uredba je ukinuta samo iz razloga što je neko propustio da u inoviranom zakonu preuzme osnov za njeno donošenje koji je bio sadržan u prethodnom zakonu. Veselin Mijajlović je još 1993. godine bio glavni inicijator osnivanja i prvi predsjednik Ronilačkog saveza i koji je svojim radom doprinio ugledu Saveza i izgradnji njegovih stručnih i tehničkih kapaciteta. Danas je direktor poznatog Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje, čiji je, takođe, inicijator osnivanja i graditelj stručnih i tehničkih kapaciteta, čime je u oblasti humanitarnog podvodnog deminiranja postao vodeći u svijetu”, stoji u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Galerija

Bonus video: