Rosić presavila tabak: Tuži firmu zbog otkaza

Rosić može da traži zaštitu svojih prava u sudskom postupku, kažu u UIP-u
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 17:20h

Bivša radnica “Was Impexa” Zorica Rosić već je angažovala advokata i tužiće firmu zbog otkaza koji joj je uručen poštom za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

Rješenje o otkazu potpisala je izvršna direktorica “Was Impexa” Stojanka Konatar, dan nakon što je Rosić otišla na godišnji odmor i poslala ga sa radnom knjižicom poštom.

"Odmah nakon dobijanja rješenja o otkazu angažovala sam advokata kako bi imao dovoljno vremena da prije isteka zakonskog roka podnese tužbu protiv izvršne direktorice “Was Impexa”. Nisam dobila ni otpremninu za godine koje sam provela u preduzeću, a uskraćena su mi i mnoga druga prava, tako da preko toga ne mogu da pređem", kazala je Rosić.

Inspektorka rada Lidija Kovačević i inspektor zašti - te na radu Zlatko Popović su 16. juna, nakon prijave Rosić, kontrolisali rad firme “Was Impex” i konstatovali da nemaju ovlaštenja da preispituje zakonitost rješenja o njenom otkazu, ali su joj savjetovali da pravdu potraži na sudu.

"Inspekcija rada je po inicijativi zaposlene izvršila nadzor u “Was Impexu” i konstatovala da je Rosić prestao radni odnos, i da je rješenje konačno. Inspekcija rada nema ovlašćenja da preispituje zakonitost rješenja, tako da Rosić može da traži zaštitu svojih prava u sudskom postupku", kaže se u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Rosić je nedavno optužila vlasnika firme “Was Impex” Velizara Konatara da ju je od kraja prošle godine sistematski maltretirao i tražio način da joj da otkaz

Rosić je nedavno optužila vlasnika firme “Was Impex” Velizara Konatara da ju je od kraja prošle godine sistematski maltretirao i tražio način da joj da otkaz, iako je u firmi radila na neodređeno vrijeme od 1. aprila 2008. godine.

U odgovoru UIP se kaže i da je Rosić iskoristila godišnji odmor za 2014. godinu srazmjerno vremenu provedenom na radu, te da u vezi sa tim Inspekcija rada nije utvrdila nepravilnosti.

“Tokom boravka inspekcije neki radnici, koje su inspektori zatekli u krugu firme su se lažno predstavljali, a direktorica firme je radnike koji nisu osigurani rastjerala i poslala kući. Kada je inspekcija došla u firmi je bilo nekoliko neosiguranih radnika, ali ih je direktorica predstavila kao mušterije i poslala kući zbog dolaska k o nt r o l e ”, kazala je Rosić.

Ona je kazala i da tokom rada inspekcije nije mogla da uđe u krug preduzeća, pošto je zaključno sa 19. junom prestao njen radni odnos u “Was Impexu”.

Rosić je 12. juna otišla na godišnji odmor, a 16. juna na njenu adresu stiglo je poštom rješenje o otkazu koje je stupilo na snagu nakon 19. juna. St.R.

I plate kasne, naloženo da se isplate

Inspekcija rada utvrdila je nepravilnost u pogledu neisplaćivanja zarada zaposlenima u posljednja dva mjeseca, pa je poslodavcu ukazala na ovu nepravilnost i naloži la njeno otklanjanje u roku od sedam dana.

"Zorici Rosić isplaćene su sve zarade, ali ostalim zaposlenima nijesu. Zbog toga smo naložili poslodavcu da u roku od nedjelju dana otkloni ove nepravilnost i dostavi nam potvrdu da je to urađeno", zaključuje se u odgovoru UIP. Stojanka Konatar nije željela da komentariše navode Uprave za inspekcijske poslove da firma “Was Impex” nije platila doprinos od 9. maja 2011. godine i da plate u firmi kasne dva mjeseca.

Inspekcija rada utvrdila da ne plaćaju doprinose od 2011.

Vlasnik Velizar Konatar i izvršna direktorica podgoričke firme “Was Impex” Stojanka Konatar nisu platili doprinose za zaposlene još od 9. maja 2011. godine, utvrdila je Inspekcija rada tokom kontrole ove firme, nakon prijave Zorice Rosić.

"Utvrđeno je da je poslodavac posljednji put uplatio doprinose zaposlenima u maju 2011, čiju uplatu kont ro li še Poreska inspekcija kojoj će ova inicijativa biti proslijeđena na dalje postupanje", kaže se u odgovoru "Vijestima" Uprave za inspekcijske poslove.

Bonus video: