Rožaje: Djevojčice počele da nose hidžab

“Ona je to sama izabrala i ja nisam htio da je ometam. Kao roditelji smo srećni jer je hidžab dio naše kulture i tradicije“
363 pregleda 273 komentar(a)
Škola Kurana časnog u Novom Pazaru
Škola Kurana časnog u Novom Pazaru
Ažurirano: 14.06.2015. 19:14h

Jedanestogodišnja S.K. prva je djevojčica u najstarijoj rožajskoj osnovnoj školi „Mustafa Pećanin“ koja se prije nekoliko dana pokrila i sa hidžabom ide na nastavu.

Direktor škole Ibro Skenderović kazao je da ne zna kako su ostali učenici to prihvatili jer se djevojčica pokrila nekoliko dana prije završetka školske godine.

“To nam je prvi takav primjer pa ne znamo kakve će biti reakcije njenih školskih drugara. Mi se kao škola nećemo miješati u način na koji neko poštuje svoju vjeru, sve dok je to u skladu sa zakonom i Ustavom“, rekao je Skenderović “Vijestima”.

Otac jedanaestogodišnjakinje, hafiz Abdurahman Kujević, kaže da je ponosan na odluku svoje kćeri da se pokrije.

“Ona je to sama izabrala i ja nisam htio da je ometam. Kao roditelji smo srećni jer je hidžab dio naše kulture i tradicije“, rekao je Kujević “Vijestima”.

S.K. nije i najmlađa Rožajka koja se pokrila. U Osnovnoj školi „25. maj“ nastavu pohađa desetak pokrivenih djevojčica od sedam, osam i više godina.

“U pravcu u kojem Rožaje trenutno ide, ta pojava će biti sve izraženija. Mi, kao obrazovna ustanova, nemamo pravo da se miješamo. Djevojčice nose samo maramu, nemaju pokriveno lice, i to ponekad djeluje i elegantno“, rekao je „Vijestima“ jedan prosvjetni radnik iz OŠ “25. maj“.

Direktorica NVO „Ennisa“ i pedagoškinja Ermina Guberinić je kazala da je u islamu pravilo da se djevojčice pokriju kada dobiju prvi ciklus, odnosno kada postanu polno zrele.

„Na taj način ženske osobe skrivaju svoju ljepotu, koju čuvaju za svoju porodicu i budućeg muža. Drugi ne mogu da je vide, pa tako štite i sebe i druge od ružnih misli, djela i iskušenja. Kao pedagog sam uočila mnoge zajedničke crte u vaspitanju i odgoju, u struci i islamu. I kao žena i kao pedagog podržavam praktikovanje svoje vjere i tradicije“, rekla je Guberinić “Vijestima”.

Prvi slučaj pokrivanja hidžabom (maramom) u Crnoj Gori registrovan je prije pola godine u barskoj gimnaziji "Niko Rolović" kada je E.K. (16) tako došla na nastavu. Iz Ministarstva prosvjete, nakon što se dio profesora obratio Ustavnom sudu, saopšteno je da je to predviđeno Ugovorom između Vlade CG i Islamske zajednice o uređe- nju odnosa od zajedničkog interesa.

"Obrazovno-vaspitne ustanove poštuju pravo propisano članom 14, Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade CG i Islamske zajednice u Crnoj Gori, prema kojem: 'Vjernik koji prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, može biti fotografisan s kapom ili maramom i ne može biti neposredno i posredno diskriminisan prilikom zaposlenja, kao zaposleni, u postupku pred državnim organima i u sistemu obrazovanja kao učenik i student", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Generalni sekretar IZCG-a Fuad Čekić tada je rekao da hidžab jedan od načina praktikovanja islama i da je, osim ugovorm sa Vladom, to pravo zagarantovano evropskim konvencijama i Ustavom.

“Sloboda vjeroispovijesti jeste omogućiti njenim vjernicima da praktikuju vjeru. A ovo je jedan od načina praktikovanja vjere. Isto kao što neko može da nosi polumjesec i zvijezdu ili krst", kazao je Čekić.

Djevojčica od 11 godina je dovoljno zrela

Prema riječima Abdurahmana Kujevića, po islamu je obaveza svake muslimanke da se pokrije kada postane punoljetna, a "pohvalno je da to učini i ranije“. On kaže da je djevojčica od 11 godina dovoljno zrela da donese takvu odluku. “Pokrivanje ženskih osoba je jako zastupljeno u Rožajama i biće još češće, što je karakteristično za povratak vjeri od koje su se mislimani u vrijeme komunizma odaljili“, rekao je Kujević. On je u sukobu sa Islamskom zajednicom Crne Gore zbog bliskosti sa muftijom novopazarskim Muamerom Zukorlićem.

Bonus video: