Rožaje: : Obilježena 10. godišnjica NVU "Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama"

Najveći nedostatak za ovo udruženje je nepostojanje Dnevnog centra koji bi umnogome olakšao situaciju kako djeci tako i njihovim roditeljima
0 komentar(a)
Udruženje djece sa posebnim potrebama, Rožaje, Foto: Ferid Kujević
Udruženje djece sa posebnim potrebama, Rožaje, Foto: Ferid Kujević
Ažurirano: 31.12.2014. 17:15h

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom svečanog jubileja prve decenije NVU "Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama" u rožajskom centru za kulturu sumirani su rezultati dosadašnjeg poslovanja.

Vezira Ćosović, predsjednica ovog udruženja istakla je da joj je bilo veoma teško na početku ali da je uz veliku volju i ljubav omogućila da se o ovom problemu čuje i u Rožajama.

"U našem udruženju nalaze se djeca koja imaju govorne probleme kao i ona koja imaju najteže slučajeve cerebralne paralize. Trenutno u udruženju boravi oko 100 djece, a kroz ovih 10 godina prošlo ih je više od 1.000. Radimo u dosta skromnim uslovima, ali uz pomoć dobrih ljudi kojima je Rožaje uvijek obilovalo uspjeli smo da za mališane u posljednjih šest godina obezbijedimo odlaske na more sa njihovim pratiocima, a većini of njih je to bio prvi odlazak. Uspjeli smo da odradimo mnogo kreativnih radionica, obišli smo Plavsko jezero i druge prirodne ljepote Crne Gore", istakla je Ćosović.

Najveći nedostatak za ovo udruženje je nepostojanje Dnevnog centra koji bi umnogome olakšao situaciju kako djeci tako i njihovim roditeljima.

"Iako radimo u skromnim uslovima, uspijevamo da izmamimo osmjeh djece bar na kratko. U našem centru stalno borave logoped, defektolog i fizioterapeut, a posebnu zahvalnost dugujemo i Dragoslavi Miki Đokić logopedkinji iz Berana koja je od početka sa nama i uz nas", kazala je Ćosović.

Na svečanosti, mališani iz ovog udruženja predstavili su se prigodnim recitalima dok je dramska sekcija gimnazije "30. septembar" u organizacije profesorice Mirsade Šabotić izvela predstavu "Medo Brundo" specijalno namijenjenu za ovu djecu.

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković istakao je da će udruženje uvjek u njemu i njegovim saradnicima imati nesebične saradnike, a u razgovoru sa nadležnim ministastvom biće intezivirani razgovori oko početka izgradnje dnevnog centra u Rožajama.

Zaslužnima su dodijeljene zahvalnice i plakete dok je zlatnu zahvalnicu dobio poznati altruista iz Rožaja na privremenom radu u Luksemburgu Remzo Camić koji je svojim kontaktima bezbroj puta u ovih 10 godina bio uz ovo udruženje .

Bonus video: