Rožaje: Opštinska vlast zaposlila stotinu novih kadrova

U samo prva tri mjeseca ove godine rožajska lokalna uprava je, prema informacijama sa sajta Zavoda za zapošljavanje, raspisala 65 konkursa, većinom na neodređeno radno vrijeme
14 komentar(a)
Rožaje
Rožaje
Ažurirano: 02.04.2015. 19:57h

U posljednjih devet mjeseci nova BS - SDP vlast je u Opštinu, javna preduzeća i ustanove primila najmanje 100 novih kadrova.

Otvaranjem novih radnih mjesta, na teret lokalnog budžeta, za tako kratko vrijeme, grad na Ibru je zasigurno ostvario novi crnogorski rekord u odnosu na druge, čak i daleko razvijenije opštine.

U samo prva tri mjeseca ove godine rožajska lokalna uprava je, prema informacijama sa sajta Zavoda za zapošljavanje, raspisala 65 konkursa, većinom na neodređeno radno vrijeme.

Početkom godine za stalno je primljeno 40 radnika, a u posljednjih dvadesetak dana objavljeno još 25 oglasa. U drugoj polovini prošle godine lokalno rukovodstvo, po konkursu, je primilo oko 30 radnika. Šansa je pružena i desetinama takozvanih volontera kojima se zarade isplaćuju u koverti, a tu su i brojni pripravnici.

„Enormno veliki broj novozaposlenih, u jednoj maloj i siromašnoj administraciji, sa jedne strane govori o činjenici da je vladavina DPS-a ostavila stabilne temelje koji su otvorili mogućnost primanja preko stotinu ljudi, što u vremenu krize ne mogu ni proizvodni pogoni. S druge strane, nova vlast na taj način priznaje spostvenu nemoć da ostvari predizborna obećanja koja su se prevashodno odnosila na oživljavanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta. Lokalna uprava, javna preduzeća i ustanove su postala najunosnija privredna grana, ali je takav sistem dugoročno neodrživ“, rekli su iz lokalnog DPS-a.

Posebno zabrinjava, rekli su iz rožajske opozicije, što se kadrovska rješenja traže po porodičnom i partijskom ključu.

„Ne postoji nijedan funkcioner niti rukovodilac koji za ruku na posao nije doveo nekog iz porodice. Tako imamo preduzeće u kojem je pomoćnik direktora njegov rođeni brat, a sestrić im je načelnik Vatrogasne, predsjednika Skupštine čija je supruga direktorica biblioteke, potpredsjednika Vlade čiji šurak je šef kabineta Opštine, a brat od strica direktor škole, potpredsjednika Opštine čiji je tast promoter turizma, sekretara Sekretarijata čija ćerka, sa odrađenim pripravničkim, ima veću platu u drugom sekretarijatu od nekadašnjih strještina“, rekli su iz rožajske opozicije.

Iz kabineta predsjednika Opštine su kazali da su brojni konkursi raspisani na osnovu nove organizacije.

„Napominjemo da je bivša lokalna vlast držala veliki broj radnika na određeno vrijeme po nekoliko godina, nezakonito. Mi to želimo da ispravimo i da ubuduće sve radimo u skladu sa zakonom“, rekli su iz lokalne samouprave.

Na konkurse, istakli su, primljeni su svi oni koji ispunjavaju uslove propisane oglasom.

„Na brojne oglase prijavili su se otpušteni kadrovi DPS-a, koji su ispunjavali i njihove uslove, ali nijedan nije primljen. Ukoliko vrh DPS-a ne skrene pažnju koalicionim partnerima iz BS na ovakvo ponašanje, shvatićemo to kao poruku da u građanskoj partiji nema mjesta za pripadnike manjinskih naroda“, rekao je jedan od oko 40 otpuštenih kadrova DPS-a.

Počeli da iznajmljuju kancelarijske prostore

Zgrada Opštine je, usljed prekomjernog zapošljavanja postala pretijesna, pa je lokalno rukovodstvo počelo da iznajmljuje kancelarijske prostore u gradu. U zakup su do sada, navodno uzeli 11 kancelarija, većinom u zgradi Zemljoradničke zadruge „Agrobisernica“, za šta se iz lokalnog budžeta izdvaja između 900 i 1. 500 eura. Potparolka Mirela Avdić je u dva navrata obećala odgovore, da bi na kraju najavila da će uskoro o tome i drugim važnim temama za građane saopštenje biti proslijeđeno svim medijima.

Bonus video: