Rožaje: Svakog dana spreme 300 iftara za najsiromašnije

“Poražavajuće je koliko njih nema novca za ljekove koje moraju da koriste. Borimo se da odgovorimo na većinu molbi kojih je iz dana u dan sve više i više“
100 pregleda 0 komentar(a)
iftar, Foto: Privatna arhiva
iftar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.06.2017. 19:34h

Humanitarna organizacija “Rožaje” (HOR) u toku jednomjesečnog ramazanskog posta svakodnevno sprema oko 300 iftara (obroka) za najugroženije porodice.

Direktor HOR-a Jusuf Jusko Ćatović kaže da sveukupna ekonomska kriza uvijek najviše pogađa najsiromašnije.

“Iz tog razloga smo i ove, kao i prethodnih godina, odlučili da makar najznačajniji islamski mjesec najugroženijoj populaciji učinimo lakšim, kako bi barem iftar (kraj dnevnog posta) dočekali u miru. U kuhinji svakodnevno spremamo preko 300 obroka, a taj broj će se do kraja mjeseca povećavati”, kazao je Ćatović čija NVO pripremljene obroke doprema porodicama.

On je istakao da brinu i o starijim osobama.

“Poražavajuće je koliko njih nema novca za ljekove koje moraju da koriste. Borimo se da odgovorimo na većinu molbi kojih je iz dana u dan sve više i više“.

Uprkos evidentnoj nemaštini i siromaštvu, on ističe da se u gradu tokom ramazanskog posta osjeća mnogo topline i miroljubivosti koji podstiču na još veću empatiju prema bližnjima.

“Posebno nas najviše raduje kada obradujemo najmlađe, kad kod njih izmamimo osmijeh. Među njima su i djeca sa posebnim potrebama, kojoj pružamo punu pažnju, trudimo se da ih obradujemo poklonima i drugim stvarima“, kazao je Ćatović, zahvalivši dijaspori i stalnim donatorima “koji pružaju nesebičnu podršku u svakom projektu”.

Bonus video: