Rožaje: Za čišćenje Ibra čak 34.000 eura

Komunalno je dio novca dalo NVO "Moje Rožaje", na čijem čelu lokalni funkcioner Rahman Škrijelj (BS)
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 20:33h

Opština Rožaje je, mimo budžeta za ovu godinu, potrošila blizu 34.000 eura za septembarsko čišćenje oko 600 metara korita rijeke Ibar, saznaju “Vijesti" od izvora bliskog lokalnom rukovodstvu.

Novac za tu svrhu je iz lokalne kase prebačen na žiro-račun Komunalnog preduzeća, koje je potom, bez raspisanog tendera, dio sredstava usmjerilo na račune dva privatna preduzeća i NVO "Moje Rožaje" na čijem čelu je šef opštinske Službe za informacioni sistem Rahman Škrijelj (BS).

Iz kabineta predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića su kazali da je korito Ibra uređeno na inicijativu NVO sektora i građana.

"Opština je prihvatila i podržala tu ideju. Glavni teret akcije, u koju su se uključili Vodovod i nekoliko privatnih preduzeća, odradilo je Komunalno preduzeće. Ne pamti se da je u posljednjih 50 godina sprovedena ovako temeljna akcija uređenja korita rijeke Ibar, koja je u potpunosti uspijela”, saopšteno je iz kabineta.

Iz lokalne uprave nijesu željeli da odgovore koliko je koštala akcija, uz napomenu da će troškovi biti javni u finansijskom izvještaju za 2014. godinu. Bez odgovora je ostalo i pitanje “Vijesti” zašto je na početku mandata nove vlasti, koja tvrdi da joj je prethodna ostavila velike dugove zbog kojih kuburi sa novcem, bilo prioritetno čišćenje Ibra.

Iako je uređenje korita naišlo i na pohvale građana, u rijeci se već nekoliko dana kasnije počeo gomilati otpad. Iz lokalne uprave su apelovali na građane da čuvaju Ibar, ali i kazali da Komunalna policija mora biti efikasnija i stroža za one koji se ponašaju neodgovorno.

Čišćenje korita Ibra obavljeno je tokom septembra

Ipak, do juče, Komunalna policija, saznaju “Vijesti” od njihovih službenika, nije imala nijednu intervenciju vezanu za zaštitu korita rijeke za čije čišćenje su potrošene pare poreskih obveznika.

Iz KP su nezvanično potvrdili da je posao koštao 34.000 eura. U zvaničnom odgovoru su kazali da je u pitanju statutarna obaveza preduzeća, ali da je u posljednje vrijeme bilo i više peticija mještana iz Ulica Jaha Kurtagića da se rijeka očisti.

Pomoćnik direktora za ekonomsko finansijske poslove Ismet Hadžić kazao je da je intervencija u rijeci bila neophodna. On je kazao da su dva preduzeća sama iskazala inicijativu te da se "nije radilo o profitabilnom angažmanu".

"Oba ova preduzeća su ponudila besplatno angažovanje za osmočasovni rad mehanizacije i ljudstva. Obaveze prema ovim preduzećima ogledaju se u plaćanju utrošenog goriva po radnom času, odnosno po turi odvoza materijala. Za dobrovoljni angažman aktivista NVO "Moje Rožaje" obaveze KP se ogledaju u nabavci repromaterijala za obnovu komunalnog mobilijara", rekao je Hadžić koji nije precizirao koliko te “obaveze” tačno iznose.

Na osnovu dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, prema sva tri subjekta je fakturisano između četiri i pet hiljada eura, za šta je, na osnovu zakona, neophodno raspisivanje tendera.

"Imajući u vidu da se radi o redovnoj stataturnoj obavezi i da ove poslove obavlja KP kao obavezu iz dijela „održavanje i uređenje javnih površina“, te se za istu ne raspisuje tender, već se tretira kao redovne aktivnosti preduzeća”, rekao je Hadžić.

Ranije trošili manje novca za čišćenje rijeke

Za čišćenje oko 400 metara korita Ibra, koje je spadalo u redovne godišnje aktivnosti, prethodnih godina trošeno je 10 puta manje novca, odnosno između tri I četiri hiljade eura.

Za te potrebe Komunalno preduzeće nikada nije angažovalo privatne firme, s obzirom da KP raspolaže kompletnom potrebnom mehanizacijom za obavljanje tog posla.

Pravilnik i Statut KP nije predviđao niti dozvoljavao da čišćenje Ibra bude plaćeno bilo kojoj nevladinoj organizaciji. Direktor NVO “Moje Rožaje” Rahman Škrijelj, uprkos obećanju, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o projektima koje je za nekoliko mjeseci postojanja NVO realizovao, ko ih je podržao i sa koliko para.

Galerija

Bonus video: