RSE: Oko 30 džihadista iz Crne Gore se bori u Iraku i Siriji

Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija najveći su "izvoznici" dobrovoljaca za ratove
14 komentar(a)
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.09.2014. 20:33h

U redovima Islamske države u Iraku i Siriji bori se oko 30 dobrovoljaca iz Crne Gore, dok ih je iz Srbije 11 puta više, javlja RTS.

Iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanija se regrutuje najviše radikalnih islamista za ratove u Siriji i Iraku, odmah iza Jordana, Saudijske Arabije i Tunisa. Do sada ubijeno 40 dobrovoljaca sa Kosova, devet iz Makedonije, prenosi Radio slobodna Evropa.

Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija, s obzirom na broj stanovnika, najveći su "izvoznici" dobrovoljaca za ratove koje Islamska država vodi po Iraku i Siriji, proizilazi iz analize koju je načinio Radio slobodna Evropa.

Prema toj analizi, koja je zasnovana na dokumentima nekoliko zapadnih vlada, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, iz BiH je na ratišta u Siriji i Iraku otišlo oko 350 dobrovoljaca, 150 sa Kosova, dok je iz Albanije u džihad otišlo 140 boraca.

Iz Makedonije je, navodi se, u Siriju i Irak otišlo 20 osoba, ali su makedonski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, objavili da su do sada na tim ratištima poginula devetorica makedonskih Albanaca, od kojih su sedmorica iz skopskog naselja Čair.

Britanski obavještajni izvori, na čije se slične analize pozivao tamošnji Telegraf raspolažu drugačijim ciframa, pa je, prema tim podacima, u džihad iz BiH otišlo 170 ljudi, iz Albanije 150, sa Kosova 140 i iz Makedonije 110.

Sa teritorije Srbije u Irak i Siriju otišlo je 350, a Crne Gore 30 islamskih dobrovoljaca.

Bonus video: