Rubinić: Do sad nije bilo tačno jasno da li se radi o jednoj ili drugoj (pod)vrsti

519 pregleda 0 komentar(a)
Gorski zviždak, Foto: Borut Rubinica
Gorski zviždak, Foto: Borut Rubinica

Ornitolog Borut Rubinić reagovao je na navode Prirodnjačkog muzeja o novoj vrsti ptica u Crnoj Gori.

Saopštenje prenosimo integralno:

Gorski zviždak je malo poznata vrsta, koja i iskusnim ornitolozima zadaje poteškoće. Čak i prije nego što su do 2003 godine taksonomi, prije smatrane podvrste Phylloscopus bonelli bonelli i P.b.orientalis podijelili na dvije samostalne vrste, tj. »običnog« gorskog zviždka P. bonelli i »balkanskog« gorskog zviždka P.orientalis - vrsta i dalje diže prašinu. Zadnji zapis »Demantovanja vijesti o nalazu nove vrste ptice u Crnoj Gori« u novinama „Vijesti“ je pravi dokaz za to.

Primjerci gorskih zviždaka su više puta posmatrani na teritoriji Crne Gore u prošlosti pa i u novije vrijeme. Pošto se radi o zahtjevnoj identifikaciji tako kako se tiče izgleda ptičice kako i njenog oglašavanja i pjeva, nikad do sad nije bilo tačno jasno da li se radi o jednoj ili drugoj (pod)vrsti – tj. običnom ili balkanskom gorskom zviždku. Sva posmatranja za koja znam – 5 posmatranja iz dviju on-line posmatračkih platformi – observation.com i E-bird i nekoliko vlastitih sa brda Rumije iznad Ulcinja u 2011-oj godini su iz mjeseci aprila i maja. U to doba te male ptičice se, kao i mnoge ostale, sele iz Afrike gdje provode zimu, u Europu gdje se gnijezde. Nikad nije, makar prema mojim saznanjima, izvršena apsolutno tačna identifikacija tih ptica a pošto su bile zabilježene za vrijeme seobe nije se moglo zaključiti da li će ptice ostati u Crnoj Gori (u tom slučaju bi se najverovatnije radilo o balkanskim zviždcima) ili će da nastave prema zapadu kontinenta (u kojem bi slučaju mogli da budemo sigurni da se radi o običnom gorskom zviždku).

Posmatranje iznad Njeguša 11.6.2019 je specifično po tome da se radi o prvom meni i CZIP-u poznatom posmatranju gorskih zviždka za vrijeme gniježđenja vrste u Crnoj Gori. Ptice su ne samo posmatrane, što samo po sebi opet nije siguran vid identifikacije, već su i pjevale. Nakon jako pomnog slušanja njihovog pjeva (koji se jako malo razlikuje od pjeva običnog gorskog zviždka), kao i same geografske pozicije i ekologije vrste, dvije posmatrane jedinke su definitivno identifikovane kao balkanski gorski zviždci P. orientalis. Ptice su pjevom označavale teritoriju rijetke hrastovo-jasenove šume, isprepredene travnjacima, kamenjarom i siparima u sub-mediteranskom klimatskom pojasu - što je stanište karakteristično za tu vrstu. Vrijeme posmatranja, adekvatno stanište i teritorijalno ponašanje (pjev) ovih dviju ptica u to vrijeme na tom mjestu prema opšte prihvaćenim ornitološkim standardima ukazuje ne samo o prvoj meni poznatoj apsolutnoj identifikaciji balkanskog gorskog zviždka, već i o (opet meni poznatom prvom) vjerovatnom gnježđenju te vrste na teritoriji Crne Gore.

Da sumiram – prvo posmatranje u pravo vrijeme, na pravom mjestu uz pravo ponašanje i znakove determinacije (izged, pjev) govori o tome da je u Crnoj Gori, 11.6.2019 prvi put makar u novije vrijeme sasvim sigurno posmatrana vrsta balkanski gorski zviždak P.orientalis. Ta je informacija i prenesena kolegama u CZIP-u koji su vijest i objavili na Facebook stranici organizacije. U tom trenutku, odnosno do trenutka demantija od strane Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, se ni meni ni kolegama iz CZIP-a nije činilo potrebno ulaziti u stručnu debatu i javnosti objašnjavati širu sliku problematike tih sićušnih vrsta ptica. Sama vijest o lijepom nalazu, koji ukazuje ne samo na definitivnu identifikaciju vrste, nego i na njeno najvjerovatnije gnježđenje na teritoriji Crne Gore mi se učinilo dovoljnim razlogom da se ta vijest objavi bez dodatnih zamornih objašnjenja.

Izvor koji se navodi u demantiju članka u Vijestima – Catalogus faunae Jugoslaviae; Matvejev i Vasić 1973 – ovu vrstu navodi kao podvrstu P.b.orientalis i tip je izvora koji ne daje konkretne okolnosti i detalje o rasprostranjenosti i posmatranjima te (pod)vrste. U ornitološkom svijetu Balkana je taj izvor izuzetno dobro poznat i obično se koristi(o) kao orientir za dodatna istraživanja po pitanju distribucije i statusa ptičjih (pod)vrsta. Međutim taj izvor sam po sebi nije najbolja referenca za to za što je korišten u demantiju. Ne zalazeći u daljnje dubine diskusije i poznavanju te statusu tih dviju vrsta u okolnim zemljama, jer prvenstveno mislim da to nije u interesu šire javnosti, ja tu završavam javnu diskusiju.

Svakako tako odaziv javnosti kako i odaziv Prirodnjačkog muzeja Crne Gore smatram jako pozitivnim iz razloga što svijest crnogorske stručne i šire javnosti uopšte dozvoljava ovakav akademski diskurs i srećan sam što i jedna i druga grupa stanovništva mogu da svjedoče o toliko specifičnim događajima kakvo je posmatranje ovako neuobičajene vrste ptice. Sa zadovoljstvom ću uz adekvatne dokaze o neopovrgljivim indikacijama ranijih nalaza vrste balkanskog gorskog zviždka Phylloscopus orientalis na teritoriji Crne Gore da se zadovoljim činjenicom da moj jučerašnji susret sa njom nije prvi te vrste u Crnoj Gori!

Bonus video: