Rudari najavili da će se zatvoriti u jamu ako im ne povežu radni staž

"Neka nam neko od tih eksperata objasni kako da preživimo", kazao je Čvorović
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 11:06h

Grupa od 28 bivših rudara nikšićkih Rudnika boksita, koji su prije godinu i po prodali radno mjesto i napustili preduzeće, organizovali su u utorak protest upozorenja ispred upravne zgrade Boksita i najavili da će se zatvoriti u jamu ukoliko im do četvrtka ne bude povezan radni staž koji bi im omogućio regulisanje penzija.

"Mislili smo da se više nećemo okupljati. Čekali smo da savjetnik premijera Predrag Stamatović ispuni to što je obećao, a ako se to ne dogodi ostaje nam samo jama.

Stamatović zna da smo uvijek ispunili to što smo obećali. Željeli bismo da se naša prijetnja ne ostvari, ali ako nam do 1. marta ne budu uplaćeni doprinosi dobićete obavještenje kada se budemo spuštali u jamu", poručio je u ime 28 bivših radnika jamske eksploatacije Radoman Batrićević.

"Mislili smo da se više nećemo okupljati. Čekali smo da savjetnik premijera Stamatović ispuni to što je obećao, a ako se to ne dogodi ostaje nam samo jama", kazao je Batrićević

Njegov kolega Ratko Čvorović kazao je da su 30. decembra bili na sastanku kod Stamatovića, koji je predstavnik Vlade u Odboru direktora, i koji im je, kako tvrdi, obećao da će doprinosi u Fond PIO biti uplaćeni u periodu od 15. februara do 1. marta.

"Djelovao mi je kao čovjek od povjerenja i vjerovao sam mu. Vidjećemo da li će to obećanje ispuniti. Znam da više ne možemo da čekamo. Svi smo porodični ljudi, imamo po 4-5 članova porodice koje izdržavamo. A, od čega?!

Neka nam neko od tih eksperata objasni kako da preživimo. A nemamo ni zdravstveno osiguranje", kazao je Čvorović koji je, kako reče, prije osam mjeseci trebalo da bude penzionisan.

Prema riječima Batrićevića, njih 28 imaju podršku oko 300 penzionisanih kolega kojima su penzije, zbog neuplaćenog radnog staža, manje, kako tvrdi, po 50 eura.

"Radni staž nam nije uplaćen počev od 2009. godine, iako nam je, kada smo napuštali firmu, garantovano da će doprinosi odmah biti uplaćeni kako bi mogli da regulišemo penziju.

To se još nije dogodilo. Nas 28 nije uspjelo da se zbog toga penzioniše dok ih ima oko 500 kojima nije rješena uplata staža pa im je zbog toga penzija manja", kazao je Batrićević.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: