Ruglo u centru Budve: Dom beskućnicima i javni WC

Nekada lijepe plave škure gotovo su polomljene, a zgrada je zapečaćena dva metra visokom ogradom, kako bi se spriječio "ulazak nepozvanih"
462 pregleda 0 komentar(a)
Budva zgrada, Foto: Vuk Lajović
Budva zgrada, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.11.2011. 20:32h

Ni nakon pune decenije, nekada jedna od najljepših arhitektonskih građevina u Budvi, po kojoj je bila prepoznata, a sada već oronula, zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB), smještena na samo stotinak metara od Staroga grada, i dalje zjapi prazna, neugledna, ostavljena na milost zubu vremena.

Umjesto luksuznih hotelskih kapaciteta, čekajući donošenje planskih dokumenata za taj lokalitet, koji se nalazi u zoni morskog dobra, takozvanog plana posebne namjene za zonu morskog dobra, zgrada je postala pravo ruglo koje je u ljetnjim mjesecima dom mnogim beskućnisima, a, nažalost, i javni WC.

Nekada lijepe plave škure gotovo su polomljene, a zgrada je zapečaćena dva metra visokom ogradom, kako bi se spriječio "ulazak nepozvanih". Plato ispred nje pretvoren je u prostor za odlaganje barki i brodova tokom zimskih mjeseci, a cijeli, sada već neugledni lokalitet, dodatno urušava neprijatni miris koji dopire iz zgrade.

"Ministarstvo do sada nije dobijalo zahtjev ni za rekonstrukciju predmetnog objekta u postojećim gabaritima, iako je, po zakonu, nezavisno od činjenice da za ovu lokaciju planski dokument još nije donesen, postojala ta mogućnost"

Godinama je Đorđević namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu, ali nakon punih pet godina, za koliko nijesu bili donijeti planovi, niti mu dozvoljena gradnja, odlučio se da je proda.

Na scenu stupa, tada u zenitu poslovnog uspjeha, podgorička kompanija "Vektra", koja za tri miliona eura 2006. kupuje od Đorđevića zgradu i okolno zemljište. Međutim, ni "Vektri" nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma, kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije, jer kočnica je bilo nepostojanje planskih dokumenata.

Ministarstvo u fazi izbora obrađivača plana

Portparol "Vektre" Milić Popović za "Vijesti" je potvrdio da očekuju donošenje planova, kako bi realizovali svoje planove

"Nije se pristupilo izradi detaljne studije lokacije (DSL) za ovu lokaciju, između ostalog i zato što će upravo Prostorni plan posebne namjene za obalno područje dati smjernice za organizaciju i uređenje ovog vrijednog prostora, te raspored funkcija i zona, kao i zajedničke standarde korišćenja. Sada smo u fazi izbora obrađivača plana za obalno područje, nakon čega će se odmah pristupiti njegovoj izradi”, navodi se u zvaničnom odgovoru Ministarstva održivog razvoja na pitanje “Vijesti” zbog čega se kasni sa donošenjm planova.

Oni su napomenuli i da "Ministarstvo do sada nije dobijalo zahtjev ni za rekonstrukciju predmetnog objekta u postojećim gabaritima, iako je, po zakonu, nezavisno od činjenice da za ovu lokaciju planski dokument još nije donesen, postojala ta mogućnost".

Čekaju donošenje planova za realizaciju svojih

Portparol "Vektre" Milić Popović za "Vijesti" je potvrdio da očekuju donošenje planova, kako bi realizovali svoje planove.

U katastarskim papirima, zemljište je poznato kao kompleks bivšeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva, a na kome je već izgrađeno 450 kvadrata objekata

"Čekamo da vidimo šta će planom da se predvidi na toj lokaciji", kazao je Popović.

I dok se za zonu morskog dobra očekuje donošenje plana posebne namjene, dotle su susjedne parcele, koje se nalaze van zone, odavno obuhvaćene DUP-om "Budva centar", čije je izmjene uoči ljetnje sezone usvojila Skupština opštine.

"Vektra" bi da gradi turistički kompleks

Kako se navodi na sajtu podgoričke korporacije, "Vektra" je postala vlasnik zemljišta površine 5.450 kvadrata na samoj pjeni od mora, koje se nalazi u zoni gradske marine, u centru Budve. U katastarskim papirima, zemljište je poznato kao kompleks bivšeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva, a na kome je već izgrađeno 450 kvadrata objekata.

Zemljište se graniči s glavnim šetalištem koje se prostire cijelom dužinom Slovenske plaže i kojim se može veoma lako i brzo stići do svih bitnijih turističkih, kulturnih, poslovnih, sportskih i ostalih sadržaja Budve.

Na svom sajtu, "Vektra" je objavila da "atraktivnost lokacije u strogom centru Budve, neposredna blizina marine, veličina i građevinski potencijal korisne površine, mogućnost zakupa dijela javne plaže, kompaniju je opredijelilo da na tom zemljištu izgradi ekskluzivni turistički kompleks veličine 15.000 kvadrata".

Bonus video: