Ruke boje žita vidjeće i Francuzi

Adrović smatra da je odavno “zakoračio” u EU, jer primjenjuje sve propisane standarde u proizvodnji
540 pregleda 10 komentar(a)
Avdul Adrović, Foto: Tufik Softić
Avdul Adrović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 27.09.2015. 14:46h

Poljoprivrednik iz sela Vrbica u petnjičkoj opštini Avdul Adrović jedini je proizvođač sa sjevera koji se našao u grupi koja je nedavno otišla na sajam organske hrane u Francusku.

U pakovanju “Najbolje sa naših planina“ i sa prepoznatljivim logom orla u letu i oznakom “Product of Bjelasica, Komovi & Prokletije“ tamo će izložiti svoje proizvode. Čovjek čije su ruke “zlatne”, boje žita, međutim, smatra da je odavno “zakoračio” u EU, jer tvrdi da primjenjuje sve standarde:

“U šali kažem kako je Evropa u stvari došla kod mene, na moje imanje“.

Neposredno pred odlazak, “Vijestima” je ispričao da ga je poziv ohrabrio da nastavi ono što je odavno započeo: “Odlazak za Francusku na sajam organske hrane vidim kao veliko priznanje za moj trud koji ulažem u proizvodnju zdrave hrane, posebno žitarica”.

Skromni čovjek godinama u okviru Zemljoradničke zadruge “Vrbica“, na čijem je čelu, ostvaruje rekordne prinose, posebno alternativnih žitarica, prije svega heljde.

“Berba je bila dobra i prinosi su očekivani za ovu godinu. Nema sumnje da ću ostati pojedinačno najveći proizvođač heljde i alternativnih žitarica u Crnoj Gori“.

Adrovićevi zasadi nalaze se na području Bihora, na izuzetno čistom vazduhu i nadmorskim visinama od 850 do 1600 metara. Tvrdi da proizvodi bez hemijskih preparata.

“Naša zadruga je registrovana za proizvodnju organske hrane i 2007. godine upisana u Registar proizvođača organske hrane”.

On je u zadruzi počeo da radi još 1984. godine, ali je sa ozbiljnijom poljoprivrednom proizvodnjom krenuo prije desetak godina.

“Vrbica“ tako ima oko 120 kooperanata, a zasadi se prostiru na području opština Petnjica, Berane, Bijelo Polje i Rožaje, na Koritskoj visoravni, kao i dijelu Pešterske visoravni.

“Našu proizvodnju budno prati Poljoprivredni institut iz Podgorice. Vrlo često dovode studente na praksu kod nas“.

Zadruga je prisutna na svim sajmovima i, tvrdi Adrović, nema kunkurenciju kada je riječ o integralnom brašnu od heljde, raži, ječma i ovsa.

Izlagali su u Budvi, Novom Sadu, Beogradu, Skoplju, a prošle godine i u Ninbergu. “Nadamo se boljim vremenima, kada ćemo moći da izvozimo naše proizvode, jer nam je tržište Crne Gore malo. Nadam se da će nam ovaj sajam u Francuskoj pomoći u osvajanjutršišta zapadnoevropskih zemalja“.

Planiraju i otvaranje eko-restorana

Adrović je kazao da planiraju i izgradnju jednog planinskog mlina na vodu, kao i eko-restorana i male centrale u selu, nedaleko od Petnjice.

“Nekada je u Vrbici bilo trideset mlinova. Danas imamo samo dva, od čega jedan nije za upotrebu. Mi naše žito meljemo isključivo na tradicionalni način, na kamenu”.

Istovremno, vodu koja pokreće mlin, Adrović bi iskoristio za ugradnju male turbine za proizvodnju struje za potrebe mlina i budućeg restorana, u kojem bi nudili isključivo domaća jela, posebno hljeb i kolače od heljde.

“Za sve imamo projekat, ali su potrebna značajna sredstva, tako da je to još u planovima“.

Bonus video: