Rušenje otvorene diskoteke: Trokadero nakon 27 godina "otišao" sa šetališta u Budvi

Direktor JP "Morsko dobro" Predrag Jelušić kazao je "Vijestima" da su zakupci priložili garanciju od 20 hiljada eura po objektu, što je ukupno 120 hiljada eura, da će do utvrđenog roka ukloniti privremene objekte koji su godinama tu postojali
18501 pregleda 28 komentar(a)
Popularni "Trokadero" otišao u istoriju, Foto: Vuk Lajović
Popularni "Trokadero" otišao u istoriju, Foto: Vuk Lajović

Vlasnici "Trokadera" počeli su juče rušenje ovog privremenog objekta, čime, nakon punih 27 godina, najpopularnija otvorena diskoteka više neće postojati na budvanskom šetalištu.

Javno preduzeće "Morsko dobro" obavijestilo je zakupce šest popularnih diskoteka na dijelu budvanskog šetališta kod gradske Pošte da te privremene objekte poruše najkasnije do 20. oktobra, u suprotnom će aktivirati bankovnu garanciju i angažovati službu koja će to učiniti.

Direktor JP "Morsko dobro" Predrag Jelušić kazao je "Vijestima" da su zakupci priložili garanciju od 20 hiljada eura po objektu, što je ukupno 120 hiljada eura, da će do utvrđenog roka ukloniti privremene objekte koji su godinama tu postojali.

Šest diskoteka na otvorenom, "Trokadero", "Paris", "Ambinete", "Rafaelo", "Maltez" i "Miami" i još 14 ugostiteljskih objekata lokala brze hrane i trgovačkih radnji ove godine su bili u Planu privremenih objekata označeni kao crvena zona, sa rokom da budu uklonjeni zaključno sa 31. oktobrom. Izmjenama i dopunama Plana privremenih objekata za period od 2019. do 2023. koje je aminovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, za dvadesetak privremenih objekata data je dozvola da rade ovoga ljeta, iako se tome protivila Opština Budva.

Otvoreni šankovi bili su vrsta ponude po kojoj je Budva, sviđalo se to nekome ili ne, bila godinama prepoznata i privlačila na hiljade gostiju, uglavnom mladih željnih provoda.

Rušenje šankova u Budvi
Počela rušenja šankova u Budvi(Foto: Vuk Lajović)

Iz noći u noć, u tim diskotekama tokom ljeta nastupala su najpoznatija imena muzičke scene sa naših i ex-jugoslovenskih prostora, zbog čega su diskoteke bile epicentar zabave koja je bila magnet za goste iz regiona i dijaspore.

Zakupcima je uoči ljetnje sezone, nakon niza protesta, obećano da će biti pronađena alternativna lokacija, na kojoj će lokali biti premješteni, jer Budva mora imati ovu ponudu, imajući u vidu da je prepoznata kao destinacija za mlade, koji vole provod i zabavu.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ranije je "Vijestima" kazao da je uvjeren da će sa budvanskom lokalnom upravom u ovom mandatu naći načina da se pronađu alternativne lokacije za izmještanje diskoteka.

"To je jako važno za ove biznise. To što lično nisam konzument takve vrste zabave, to ne znači da ona ne treba da postoji. Očigledno je da ona ima svoju klijentelu, a to što što ima svoju klijentelu, a legalno je, treba da postoji. Od toga neko živi, samo joj treba naći adekvatnu lokaciju", kazao je tada Radulović.

Očekuje se da bi se do kraja ove godine zakupcima morala odrediti lokacija, gdje bi diskoteke bile premještene.

Uklanjanjem tih privremenih objekata, otklanja se i posljednja prepreka za projekat uređenja budvanskog šetališta.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva raspisaće međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta Budva - Bečići.

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu, koji će u potpunosti izmijeniti izgled metropole turizma i promenadu dugu pet kilometara do Staroga grada do Rafailovića urediti u mediteranskom stilu i dati pečat koji joj je nedostajao preizgrađenoj Budvi.

Tema konkursa će biti idejno rješenje promenade duž Slovenske plaže u Budvi i bečićke plaže, kao i njihova veza kroz poluostrvo Zavala sa ukrsnicama promenade sa pristupnim saobraćajnicama prema obali i moru.

Bonus video: