"Ruski Balkan: "Noćni vukovi" obilježavaju teritoriju u Crnoj Gori

Motoristi izmislili rutu “pravoslavnih konjanika”
64 pregleda 0 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.10.2014. 19:51h

Bajkeri “Noćni vukovi”, koji ovih dana obilaze Crnu Goru, na motociklističkom su hodočašću “Ruski Balkan”.

Najava tog hodočašća, objavljena je i na sajtu ambasade Rusije u Podgorici.

Pojašnjeno je da je cilj hodočašća “proučavanje istorijske baštine Ruske imperije, njenog podviga u oslobađanju balkanskih naroda od osmanskog jarma tokom Balkanskih ratova, pobjeda ruske mornarice u ratu protiv Napoleona, istorije Pravoslavlja, te istraživanja puteva prvih hrišćana”...

Bajkeri su napravili i mapu “Ruskog Balkana”.

Objašnjeno je da ruta koju obilaze “predstavlja istorijsku rekonstrukciju konjičkih pohoda njihovih predaka”.

Profesor istorije sa Cetinja Petar Glendža ocijenio je da je Ruska imperija, kao istorijska pojava, bila veoma značajna za balkanske narode, i u ekonomskom i u kulturološkom smislu.

On je kazao da su Rusija i Crna Gora u istoriji imale mnogo veza, koje su, kazao je, i danas očigledne, ali da je najavljeni vid hodočašća motociklizmom je za njega po malo pretenciozan.

On je rekao da opis rute koji su “Noćni vukovi” napisali umnogome ne odgovara istorijskim činjenicama kada je Crna Gora u pitanju.

Crnogorska trasa Noćnih vukova

Glendža je rekao da to da je Rusija pružila veliku podršku prilikom konačnog oslobođenja od Osmanlija, ne odgovara istorijskoj istini, jer je izričito bila protiv bilo kog vida ratovanja na Balkanu 1912/13.

“Njoj je odgovarao status kvo, pošto je njeno dotadašnje protektoratstvo nad Srbijom i Crnom Gorom, moglo uvući u globalni rat, a za koji ona nije bila spremna”, rekao je Glendža.

“Što se Crne Gore tiče, ona nikakve pomoći tokom Skadarske krize nije imala od Rusije, nego je čak Rusija obustavila uplaćivanje vojne subvencije.”

Na kraju, kaže Glendža, mogli bismo ovaj vid hodočašća okarakterisati kao povratak Rusije na Balkan odnosno podsjećanja zemalja Balkana da su i one nekad bile ruska interesna sfera.

Grahovac: Na sceni je opšta okupacija Balkana

Blagoje Grahovac, general u penziji i analitičar geopolitike, je, komentarišući “Ruski Balkan”, kazao da na sceni imamo “o pštu okupaciju Balkana od strane Rusije”.

“Koja je u svim sferama društvenog i političkog života. Politika Crne Gore definitivno mora da prestane voditi duplu igru. Pričaju o evropskim i evroatlantskim integracijama sa jedne stane, a u suštini imamo okupaciju privrednih resursa. Đukanović (Milo) je njihova ispostava na Balkanu”, kazao je on.

Bonus video: