Sa djecom na Veruši bez licenci i odobrenja

Ombudsman utvrdio da Dječiji savez Podgorica nema dozvole nadležnih za pružanje smještaja na Veruši, kao ni za usluge dječije i socijalne zaštite
6507 pregleda 0 komentar(a)
Odmaralište na Veruši nije upisano u Centralni turistički registar, Foto: Arhiva “Vijesti”
Odmaralište na Veruši nije upisano u Centralni turistički registar, Foto: Arhiva “Vijesti”

Podgorički Dječiji savez nema licencu za pružanje usluga socijalne i dječije zaštite, ali ni odobrenje za upravljanje odmaralištem na Veruši i nije upisan u turistički registar.

Da Dječiji savez Podgorica radi bez odobrenja i licence utvrdio je nedavno zaštitnik za ljudska prava i slobode u postupku po sasvim drugoj prijavi - prijavi roditelja koji se žalio zbog načina pripremanja hrane u odmaralištu gdje godinama borave crnogorski đaci.

Iz Dječijeg saveza su kao dokaz da rade po zakonu dostavili rješenje Glavnog grada Podgorica, od 23. januara 2015. Tim rješenjem odobreno je pružanje ugostiteljskih usluga smještaja i ishrane zatvorenog tipa vrste odmarališta. Iz kancelarija zaštitnika, međutim, navode da je to rješenje donijeto na osnovu Zakona o turizmu iz 2014. i podsjećaju da je taj zakon prestao da važi, da je od marta prošle godine na snazi novi, zbog čega su u Dječijem savezu bili u obavezi da zatraže novo odobrenje za rad.

Ombudsman u mišljenju dodaje i da odmaralište na Veruši nije upisano u Centralni turistički registar koji vodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

“Javna ustanova za brigu o djeci Dječiji savez ne nalazi se u Centralnom turističkom registru u dijelu u kojem su upisani objekti za smještaj, hranu i piće”, stoji u mišljenju zaštitnika za ljudska i prava i slobode.

Da odmaralište na Veruši nije upisano u Centralni turistički registar, može se provjeriti i na internetu, pretragom javno dostupne baze MORT-a.

Iz resora na čijem je čelu Pavle Radulović nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su iz Dječijeg saveza tražili, odnosno da li imaju odobrenje za rad odmarališta na Veruši.

Iz kancelarije zaštitnika cijene rad Dječijeg saveza i navode da je ta ustanova, prema izvještaju o radu za 2018, godinu ranije realizovala ekološke akcije, dječji maskenbal, muzički festival “Naša radost 2017”, humanitarne aktivnosti, različite kulturno-zabavne i sportsko-rekreativne programe, turnire...

“Ove aktivnosti doprinose razvoju dječije kreativnosti i kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena”, ocijenjuje se u mišljenju ombudsmana, ali dodaju i da “objekti u kojima borave djeca moraju biti u skladu sa najvišim standardima”.

“Ti objekti treba da posjeduju sve neophodne dozvole”, navodi ombudsman.

Dodaje i da bi Dječiji savez trebalo da ima i licencu za rad - ukoliko obavlja djelatnost socijalne i dječije zaštite, ali ta javna ustanova, kako su kazali, nije upisana u Registar licenciranih pružalaca usluga koji vodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS).

U taj registar su na dan 9. april upisane 24 licencirane ustanove, među kojima 17 javnih.

“Međutim, u registar nije upisana JU za brigu o djeci Dječji savez Podgorica, koja posluje u sistemu socijalne i dječije zaštite, te proizilazi da ustanova nema licencu za rad”, zaključak je nadležnih u kancelariji zaštitnika.

Iz Dječijeg saveza i Glavnog grada, koji je osnivač te javne ustanove, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”

Iz resora Kemala Purišića “Vijestima” su potvrdili te navode i kazali da su u toj ustanovi, prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, bili dužni da prije početka rada, pribave licencu za obavljanje djelatnosti.

“Licencu za obavljanje djelatnosti izdaje MRSS na period od šest godina. Obavještavamo vas da je uvidom u evidenciju MRSS utvrđeno da JU Dječji savez nije podnio zahtjev za izdavanje licence za obavljanje djelatnosti”, kazali su “Vijestima” iz tog resora.

Iz kancelarije zaštitnika su Dječijem savezu, kao ustanovi za odmor i rekreaciju djece, preporučili da preduzme mjere i radnje u skladu sa odredbama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu i Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, odnosno zatraži odobrenja i licence za rad.

Iz Dječijeg saveza i Glavnog grada, koji je osnivač te javne ustanove, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Direktor Saveza je Aleksandar Milošević, kojem je ovo drugi mandat na čelu te ustanove.

Zaposlenih manje, a budžet i plate rastu

Glavni grad je za rad Dječijeg saveza za 2019. opredijelio 293.220 eura. Od tog novca, 120 hiljada je opredijeljeno za zarade i prihode zaposlenih. Dječiji savez ima 12 zaposlenih, od čega troje sa visokom, osam sa srednjom stručnom spremom i jednog KV radnika.

Prije tri godine, u toj javnoj ustanovi bilo je 14 zaposlenih, a na nji­ho­ve bru­to za­ra­de za 2015. opredijeljeno je 95.414 eura, 24 hiljade eura manje nego što je planirano ovogodišnjim budžetom.

Bonus video: