Sa HIV-om živi 221 osoba, umrlo 56 od 1989.

U svijetu se danas obilježava Dan borbe protiv AIDS-a, a ovogodišnja kampanja ističe ulogu zajednice u obezbjeđivanju pristupa preventivnim servisima, kao i nediskriminatornom i neosuđujućem pristupu terapiji, njezi i podršci
2880 pregleda 1 komentar(a)
Testiranje jedini način za otkrivanje virusa, Foto: Luka Zeković
Testiranje jedini način za otkrivanje virusa, Foto: Luka Zeković

Sa HIV-om u Crnoj Gori, na kraju prošle godine, živjela je 221 osoba, od kojih je 196 muškaraca.

U svijetu se 1. decembra obilježava Dan borbe protiv AIDS-a, a ovogodišnja kampanja ističe ulogu zajednice u obezbjeđivanju pristupa preventivnim servisima, kao i nediskriminatornom i neosuđujućem pristupu terapiji, njezi i podršci osobama sa HIV-om. Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je stopa inficiranih virusom u Crnoj Gori 0,03 odsto.

“Prvi slučaj HIV infekcije u našoj zemlji registrovan 1989. godine i od tada do kraja prošle registrovano je ukupno 277 osoba sa ovim virusom”, kazali su iz Instituta.

Gotovo polovina inficiranih, njih 49 odsto, u momentu otkrivanja infekcije bilo je u stadijumu razvijene bolesti (AIDS), dok 141 nije imalo simptome oboljenja. U istom periodu, 56 osoba umrlo je od AIDS-a.

Iz Instituta su rekli da se najveći broj HIV infekcija, čak 78 odsto, otkrije u uzrastu od 20 do 39 godina, a značajno veći broj inficiranih je muškog pola.

“Najčešći put prenosa infekcije, u 88 odssto slučajeva, je preko nezaštićenog seksualnog odnosa”, objasnili su iz te institucije.

Samo tokom 2018. godine, prema procjenama nadležnih, 1,7 miliona ljudi inficirano je HIV-om, dok je 770.000 osoba umrlo od AIDS-a.

Iz Instituta su pojasnili da HIV (Virus Humane Imunodeficijencije) uništava imune ćelije organizama.

“Osobe koje žive sa ovim virusom mogu da se osjećaju i izgledaju potpuno zdravo, da godinama nemaju simptome i uopšte ne znaju da su zaražene, a da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test”, kazali su iz Instituta.

Iz te ustanove objasnili su da se virus HIV prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima sa inficiranom osobom, kontaktom sa inficiranom krvlju i sa inficirane majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja.

“Ovaj virus se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom - ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem, upotrebom javnih kupatila, bazena, tuševa, sauna; kašljanjem, kijanjem; liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa, ukoliko se primjenjuju uobičajene higijenske mjere; davanjem krvi i drugih organa; dijeljem zajedničkog pribora za jelo; ogrebotinama i ujedima domaćih životinja (pas, mačka, itd) i ujedima insekata; brigom o osobama zaraženim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, ukoliko se primjenjuju uobičajeni higijenski standardi”.

U Institutu tvrde da se rizik za prenos HIV-a povećava stupanjem u rizične seksualne odnose, sa nepoznatim osobama, pod dejstvom alkohola i droga, mijenjanjem više seksualnih partnera, nekorišćenjem kondoma, kao i upotrebom nesterilnog pribora za injektiranje droga.

Osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život, ako se infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i odmah započne liječenje.

Iz Instituta su rekli da antiretrovirusni ljekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcija, što sprečava prenošenje virusa na zdrave osobe. Kazali su da je za održavanje dobrog kvaliteta života osoba sa HIV-om osim dostupnosti terapije potrebna i podrška porodice i zajednice.

Besplatno testiranje danas od 8 do 20 sati

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, Savjetovalište za HIV u Institutu za javno zdravlje, organizuje akciju dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV. Akcija će se sprovoditi danas u prostorijama Savjetovališta za HIV u Institutu za javno zdravlje od 8 do 20 časova.

“U saradnji sa nevladinim organizacijama koje učestvuju u radu Nacionalne komisije za AIDS, organizovane su akcije testiranja u teško dostupnim populacijama. Edukativne radionice za učenike i učenice srednjih podgoričkih škola sprovode se u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta, a za studente u Podgorici organizovana je akcija podjele kondoma i informaciono-edukativnog materijala”, saopštili su iz Instituta.

Bonus video: