Sa ulica Tivta i Kotora će u 2012. biti uklonjeno 500 pasa lutalica

Prema programu rada azila, sa kojim su se saglasili odbornici na posljednjoj sjednici SO Tivat, rad te službe ove će godine koštati ukupno 77.300 eura
62 pregleda 0 komentar(a)
pas, azil, Foto: Facebook
pas, azil, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.01.2012. 17:42h

Prošle godine formiran zajednički azil za napuštene životinje opština Kotor i Tivat koji funcioniše kao radna jedinica kotorskog Komunalnog preduzeća, planira da ove godine sa javnih površina u Kotoru i Tivtu ukloni ukupno 500 pasa lutalica.

Prema programu rada azila, sa kojim su se saglasili odbornici na posljednjoj sjednici SO Tivat, rad te službe ove će godine koštati ukupno 77.300 eura.

Od toga će po 35 hiljada iz svojih budžeta obezbijediti opštine Tivat i Kotor, a 7.300 eura donatori i sponzori.

Azil za napuštene životinje za dva bokeljska grada nalazi se u kotorskom naselju Kavač gdje je Opština Tivat lani finansirala izgradnju objekata vrijednih oko 70 hiljada eura.

Azil za napuštene životinje za dva bokeljska grada nalazi se u kotorskom naselju Kavač gdje je Opština Tivat lani finansirala izgradnju objekata vrijednih oko 70 hiljada eura

Životinje u azilu imaju svu neophodnu veterinasku njegu i ishranu koju finansira azil, a djelimično i donatori – veće firme koje se bave trgovinom, spremanjem hrane ili pojedinačnom donacijom drugih preduzeća i građana.

Azil zapošljava pet radnika od kojih su dva vozači-šinteri, a planirano je da ove godine oni uhvate i sa javnih površina u Kotoru i Tivtu uklone između 400 i 500 pasa lutalica.

Nakon veterinarake obrade predviđeno je da 30 odsto tih životinja bude udomljeno, a između sedam i 10 odsto uhvaćenih pasa biće vraćeno vlasnicima.

Predviđeno je da se 30 odsto uhvaćenih pasa steriliše i potom vrati na slobodu, pet odsto biće dato na privremeno usvajanje, a do 10 odsto ukupnog broja uhvaćenih pasa biće eutanazirano zbog njihovog lošeg starosnog i zdravstvenog stanja, odnosno pretjerane agresivnosti i višemjesečne neprilagođenosti za boravak u azilu.

Bonus video: