Sačuvati i unaprjeđivati osnovnu djelatnost Instituta Dr Simo Milošević

Direktorka Rajović je istakla da su pred Institutom veliki izazovi. ”Osnovni cilj je sačuvati unapredjivati osnovnu djelatnost-fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, kazala je dr Rajović i zahvalila se hiljadama zaposlenih koji su dali svoj doprinos da Institut bude to što jeste
922 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečane akademije, Foto: Ernesto Kolarić
Sa svečane akademije, Foto: Ernesto Kolarić

Institut dr Simo Milošević je brend na mapi zdravstvenog turizma ustvrdila je direktorica dr Gordana Rajović na sinoćnjoj svečanoj akademiji povodom 70 godina rada te ustanove.

Ona je istakla da su pred Institutom veliki izazovi, ali da se osnovni cilj ne mijenja – sačuvati i unapređivati osnovnu djelatnost – fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Banjsko lječilište Igalo osnovano je rješenjem vlade Narodne Republike Crne Gore 1949.godine, čemu su prethodile brojne analize ljekovitih svojstava ineralne vode i blata iz Igaljskog zaliva, podsjetila je dr Rajović.

Terapijski prostor bio je smješten na Staroj banji u četiri odjeljenja površine 40 metara kvadratnih I izgrađenim pelarijumom ( blatarom). O pacijentima se brinulo 11 zaposlenih na čelu sad r Svetozarom Živojinovićem.Stacionar je bio u bivšem hotelu Igalo sa 40 kreveta.

Banja Igalo 1957 godine postaje Zavod za fizioterapiju i medicinsku rehabilitaciju, a studija dr Svetozara Živojinovića “Fizijatrijski potencijali Igala i smjernice za dalji razvoj i izgradnju Zavoda iz 1967. Miloša Miljanića o zdravstvenom turizmu , opredijelili su dalji razvoj Instituta.

Stara banja instituta

U periodu od 1971 - 1975 godine izgrađena je prva faza, a tada je Institut prvi put ugostio Josipa Broza Tita.Gradnja druge faze počela je nakon zemljotresa, a zavrsena 1987.godine.

Nakon što je osam ljekara iz Zavoda završilo postdipomske studije izreumatologije, prve ove vrste u Jugoslaviji, Zavod 1976. Godine postaje Institut za fizikalnu medicine, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević Igalo.

“Dešavanja 90ih godina prošlog vijeka zaustavila su intenzivni razvoj Instituta, udaljili ga od velikih tržišta, natjerala na borbu. Iako suočen sa problemima koje sa sobom nosi tranzicija, neophodnim ulaganjima I održavanju postoječeg nivoa, Institut je uspio da sačuva svoju cjelokupnu imovinu i pri tome obezbijedi neophodan nivo medicinskih, turističkih i ugostiteljskih usluga koje omogućavaju uspješan rad na zahtjevnom tržištu koje se u najširem smislu naziva zdravstveni turizam”, kazala je dr Rajović.

Institut danas raspolaže sa 230 hiljada kvadrata prostora, od čega 96 hiljada čine objekti. Ima 700 zaposlenih, od kojih je 70 ljekara specijalista i 252 medicinskih radnika, sestara, fizioterapeuta, sa srednjim ili višim medicinskim obrazovanjem, ako i savremenu opremu.

Direktorka Rajović je istakla da su pred Institutom veliki izazovi. ”Osnovni cilj je sačuvati unapredjivati osnovnu djelatnost-fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, kazala je dr Rajović i zahvalila se hiljadama zaposlenih koji su dali svoj doprinos da Institut bude to što jeste.

Instituta ima veliki značaj i za Opštinu Herceg Novi pa i za Crnu Goru. “Ta činjenica se mora naglasiti kao uzajamna povezanost koja stvara obavezu i odgovornost svih u vremenu koje je pred Institutom”, istakla je dr Rajović..

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i ministar zdravlja Kenan Hrapović sa saradnicima, bivši direktori, zaposleni i brojni gosti , medju kojima i Žarko Rakčević, čija je kompanija Vile Oliva zajedno sa češkim konzorcijumom jedina dostavila ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta.

Telegram čestitke uputio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.Na svečanoj akademiji nije bilo nikoga iz lokalne uprave. U umjetničkom programu nastupile su pjevačica Andrijana Božović i glumica Dubravka Drakić. Prikazana su i dva dokumentarna filma o Institutu nekada, a potom i o savremenom zdanju ove ustanove.

Bonus video: