SAD pokreću Peace Corps program u Crnoj Gori: Volonteri stižu 2020.

Crna Gora će biti 142. država u kojoj će Peace Corps sprovoditi svoj program, i to kao produžetak postojećeg programa u Albaniji
1338 pregleda 1 komentar(a)
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, Zoran Pažin i Džodi Olsen, Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, Zoran Pažin i Džodi Olsen, Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori

Direktorka američkog Peace Corps-a Džodi Olsen i potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažino potpisali su danas sporazum o pokretanju Peace Corps programa u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori.

Iz ambasade je saopšteno da Peace Corps šalje Amerikance u inostranstvu da u ime SAD rade s lokalnim zajednicama na stvaranju trajnih promjena.

"Volonteri razvijaju održiva rješenja za izazove u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju zajednica, poljoprivredi, životnoj sredini i razvoju mladih. Kroz iskustvo u Peace Corps-u, volonteri stiču jedinstveno razumijevanje kultura i životnu predanost službi koji im pomažu da se pripreme za uspješno pozicioniranje u današnjoj globalnoj ekonomiji. Otkako je predsjednik Džon F. Kenedi 1961. osnovao Peace Corps, više od 235.000 Amerikanaca svih uzrasta služilo je u 141 zemlji širom svijeta", saopšteno je iz Ambasade SAD.

U saopštenju se navodi da će Crna Gora biti 142. država u kojoj će Peace Corps sprovoditi svoj program, i to kao produžetak postojećeg programa u Albaniji.

Iz američke ambasade su kazali i da će grupa od 10-12 Peace Corps volontera stići u Crnu Goru 2020. godine i raditi u crnogorskim školama, podučavajući učenike engleskom jeziku zajedno sa crnogorskim nastavnicima.

"Volonteri će sa domaćim nastavnicima raditi takođe na angažovanju mladih u vannastavnim klubovima, obrazovnim kampovima i sportskim programima. Volonteri takođe mogu biti uključeni u druge projekte kao što su inicijative ekonomskog razvoja, projekte zaštite životne sredine i druge. Peace Corps gradi ovaj program na uspjehu koji postiže u regionu i koristi iskustvo sadašnjeg programa u Albaniji za pokretanje i upravljanje novim naporima u Crnoj Gori", poručili su iz američke ambasade.

Dodaje se i da je crnogorska Vlada pozvala Peace Corps da pokrene program u Crnoj Gori u avgustu 2018.

Na današnoj svečanosti potpisivanja sporazuma, Olsen je kazala da Peace Corps ima tri osnovna cilja.

"Da pomogne Crnoj Gori da realizuje potrebu za obučenim Peace Corps volonterima, da unaprijedi razumijevanje Amerikanaca u Crnoj Gori i da pomogne Amerikancima da razviju dublje poštovanje i razumijevanje Crne Gore i njene kulture. Današnje potpisivanje je svjedočanstvo bliskog partnerstva SAD i Crne Gore. To je i potvrda naše posvećenosti zajedničkoj viziji svjetlije budućnosti Crne Gore i njenih susjeda na zapadnom Balkanu", rekla je Olsen.

Pažin je ocijenio je da je pokretanje programa američkog Peace Corps-a u Crnoj Gori još jedna ubjedljiva potvrda partnerstva, podrške i prijateljstva američke Vlade i američkog naroda prema Crnoj Gori i njenim građanima.

"Boravak američkih volontera u Crnoj Gori vidimo kao još jednu značajnu priliku da, kroz lične kontakte, crnogorski i američki građani obogaćuju svoja iskustva i znanja, stvarajući prijateljstva zasnovana na međusobnom razumijevanju i zajedničkim vrijednostima", rekao je Pažin.

Bonus video: