SAD pomaže integraciji izbjeglica i raseljenih iz Hrvatske i Kosova

Ambasada SAD kroz Taft fond, 2008. godine donirala je udžbenike vrijedne 20.000 dolara za 266 romske djece iz osnovne školu u kampu Konik 2
0 komentar(a)
sju braun, Foto: Savo Prelević
sju braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2011. 11:12h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun uručiće u srijedu grant od 25.000 dolara nevladinoj organizaciji Pravni centar za projekat pomoći integraciji izbjeglica i interno raseljenih osoba.

Novac će omogućiti toj NVO da pruži pravnu, administrativnu i finansijsku pomoć za 490 izbjeglih i interno raseljenih iz Hrvatske i Kosova.

Kako je saopšteno iz ambasade "cilj projekta je da pomogne izbjeglicama i interno raseljenima u dobijanju dokumenata koji su im neophodni da ispune uslove da dobiju status "stranca sa stalnim boravkom" u Crnoj Gori".

"U mnogim slučajevima dobijanje potrebnih dokumenata iz zemlje porijekla predstavlja ozbiljnu poteškoću osobama koje ne mogu da putuju van Crne Gore. Prema cronogorskom zakonu, za izbjeglice i interno raseljene koji ne uspiju da konkurišu za taj status do 7. novembra 2011. godine biće smatrano da ilegalno borave na teritoriji Crne Gore", navodi se u saopštenju Američke ambasade.

Donacija je obezbijeđena kroz program Stejt dipartmenta "Džulija V. Taft fond za izbjeglice" koji je nazvan po bivšoj pomoćnici državnog sekretara SAD za stanovništvo, izbjeglice i migracije i cilj mu je pomoć najugroženijim dijelovima stanovništva u svijetu.

U saopštenju se navodi da je prošle godine, u okviru Džulija V. Taft fonda, američka Vlada je donirala 25 hiljada dolara za izgradnju dva dječja igrališta u izbjegličkom kampu Konik 1 i izbjegličkom naselju Vrela Ribnička u Podgorici.

Ambasada SAD u Podgorici je, kroz Taft fond, 2008. godine donirala udžbenike vrijedne 20.000 dolara za 266 romske djece iz osnovne školu u kampu Konik 2.

Bonus video: