Sahrana Milana Radovića u utorak

Iz Planinarskog saveza saopšteno da će posmrtni ostaci Radovića u nedjelju biti dopremljeni u Crnu Goru
7687 pregleda 1 komentar(a)
Radović, Foto: Privatna arhiva
Radović, Foto: Privatna arhiva

Posmrtni ostaci Milana Radovića u nedjelju će biti dopremljeni u Crnu Goru, saopšteno je iz Planinarskog saveza Crne Gore.

"Porodica će primati saučešće u ponedjeljak 26.08. od 10.00 do 16.00 sati i u utorak 27.08. od 11.00 do 15.00 sati, na gradskom groblju Čepurci u Podgorici, gdje će biti obavljena i sahrana u 16.00 sati. Komemorativna sjednica povodom smrti Milana Radovića održaće se u utorak 27.08. u 10.00 sati u Narodnoj biblioteci 'Radosav Ljumović' u Podgorici", saopšteno je iz PSCG.

Radović je poginuo 8. avgusta, nakon što je sa klupskim kolegom iz “Visokogoraca” Aleksandrom Đajićem sišao sa vrha u bazni kamp C4.

U kampu su, saznaju “Vijesti”, razapeli šator, u koji je Đajić ušao. Radović je pozvao kolegu da izađe i fotografiše ga, što je Đajić i učinio. Nakon što se ponovo vratio u šator čuo je da su lupile dereze, istrčao je, ali nije vidio Radovića. Počeo je da ga doziva, zatim se osigurao i počeo da traži prijatelja niz litice. Nekoliko stotina metara niže ugledao je njegovo tijelo. Najvjerovatnije se odlomila ledena litica na kojoj je Radović stajao ispred šatora.

Radović i Đajić su na vrh Khan Tengri (Gospodar duhova) visok 7. 100 metara krenuli 20. jula. Taj vrh nalazi se u planinskom masivu Tjan Šen i granični je vrh između Kirgistana i Kine.

Radović je rođen u Plužinama 15. aprila 1970. godine. Za sobom je ostavio suprugu i četvoro djece. Bavio se najprije fudbalom i atletikom, a potom planinarenjem. U PSK “Komovi” bio je član Upravnog odbora i Tim lider za visokogorstvo i alpinizam.

Za to vrijeme “Komovi” su postigli najznačajnije rezultate. Jedan je od osnivača Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”. Bio je načelnik Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije PSCG, a vodio je više desetina planinarskih ekspedicija u zemlji i inostranstvu.

Sa Draganom Bulatovićem izveo je 2008. prvi uspješan uspon crnogorskih alpinista na vrh preko osam hiljada metara, Manaslu (8.163) na Himalajima. Napisao je veliki broj tekstova o planinarenju, autor je knjige “Nebeske note”.

Dobitnik je povelje “Podvig godine” Opštine Danilovgrad za 2009. i Povelje - najvišeg priznanja PSCG za izuzetne sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva. Bio je zaposlen u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Bonus video: