Sajam blokiran, Opština Budva traži da Knežević plati porez

Uprava lokalnih javnih prihoda Budve upisala hipoteke na atraktivni kompleks desetak dana uoči početka ovogodišnje sajamske sezone
4755 pregleda 1 komentar(a)
Blokirane atraktivne parcele: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Blokirane atraktivne parcele: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Uoči početka ovogodišnje sajamske sezone na budvanskom jadranskom sajmu, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je sajamski kompleks zbog poreskog duga od gotovo 150 hiljada eura dvije kompanije koje kontroliše biznismen koga potražuje država Duško Knežević.

Hipoteka Uprave lokalnih javnih prihoda u ukupnom iznosu od 52.932,17 eura na ime poreza na nepokretnost, kako stoji u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid upisana je na imovinu firme „Expo invest“, u kojoj je Knežević ovlašćeni zastupnik i direktor, a osnivač je “Jadranski sajam“. Takođe, opštinska Uprava upisala je hipoteku u iznosu od 92.209,73 eura poreza na nepokretnost i na imovinu firme “Expo Budva”, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine.

Riječ je o kompanijama koje su poreski dužnici i na čijoj imovini je i ranije lokalna uprava, kao garanciju upisivala hipoteke. U pitanju su parcele na kojim se nalaze sajamske hale i ostali objekti.

Najnovija blokada dešava se kada Jadranski sajam najavljuje početka ovogodišnje sezone sa brojnim manifestacijama koje počinju za desetak dana na Jadranskom sajmu.

Opština i “Jadranski sajam”, firma u većinskom vlasništvu Atlas grupe u kojoj je predsjednik borda direktora Duško Knežević, osnovale su zajedničku kompaniju “Expo Budva“, sa ciljem da se na na objedinjenim parcelama, vlasništvu i jednih i drugih, gradi savremeni sajamski i kongresni centar. Međutim, do realizacije te ideje nije došlo, a Opština je godinama unazad imala svoje predstavnike u upravljačkoj strukturi. Do razmimoilaženja je došlo prije godinu i po, nakon što je mimo odobrenja Opštine Budva, “Expo Budva” dala saglasnost turskoj kompniji “Mia investments“ da gradi luksuzni hotel “Mia Budva“ sa dvije kule od 15 i 16 spratova, na parceli od 8.500 kvadrata ispred sajamskih hala, koja je u vlasništvu firme “Safiro beach“, a iz koje, prema navodima Kneževića, stoje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Oni su takve tvrdnje odbacili. Turci su dobili saglanost i od Ministarstva održivog razvoja za svoj projekat, ali je Opština to rješenje osporila pred Upravnim sudom.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru prošle godine blokirana je i od Specijalnog tužilaštva, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljanja imovinom kompanija, čiji je Knežević stvarni ili skriveni vlasnik.

Na spisku kompanija našle su se i Kneževićev “Jadranski sajam”, “Expo invest“ i “Expo Budva” na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks sa halama.

Specijalno tužilaštvo otvorilo je više istraga i podiglo optužnicu protiv Duška Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica nalazi se u Londonu, odakle optužuje aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Od tima Milivoja Katnića, Knežević je označen kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Specijalno tužilaštvo posebno interesuje “Expo Budva”

O firmi “Expo Budva” posebno se interesuje Specijalno tužilaštvo, koje je još prošle godine pismeno od gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića tražilo da Opština odmah dostavi kompletnu dokumentaciju. Istražitelje zanimaju svi podaci, informacije, kao i dokumentacija o osnivačkom ulogu Opštine Budva koji je u nenovčanom iznosu od 1,1 milion eura unijela u “Expo Budva“.

Ugovorom o prenosu prava nepokretnosti, koji je zaključen krajem avgusta 2009. godine, Opština je sa svojim parcelama na području sajma stekla udio od 21,96 odsto u novoosnovanoj firmi.

Riječ je o dvije parcele od 556 i 886 kvadrata, procijenene na 1.145.600 eura, koje je Opština, glasovima odbornika DPS-SDP koalicije unijela kao osnivački kapital u “Expo Budva“. Tužioce zanima ko je i kako procijenio te opštinske zemlje, ali ih interesuju i novčane transakcije koje su obavljene preko ove firme za proteklih deset godina, od kada je osnovana.

Bonus video: