Sajam u Tivtu: Od jedrilice iz 1935. do najmodernijih jahti

Među izloženim brodovima ima bukvalno svega – od predivnih starih jedrilica klasične gradnje do najmodernijih dostignuća svjetske jahting-brodogradnje
114 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2015. 19:55h

Marina Porto Montenegro u Tivtu vrvjela je od kapetana jahti, brokera, agenata i predstavnika firmi koje se bave pružanjem raznih vrsta usluga u jahtingu. Oni su se, zajedno sa čak 29 velikih jahti, okupili na premijernom izdanju prvog nautičkog sajma za superahte u regionu – prvom „MYBA Pop-Up Superyacht Show-u“ koji su organizovali Porto Montenegro i prestižna međunarodna asocijacija jahting brokera MYBA, sa namjerom da stručnoj javnosti predstave sve prednosti jadranske regije za razvoj industrije čarterovanja jahti.

Među izloženim brodovima dužine od 24 do 50 metara, ima bukvalno svega – od predivnih starih jedrilica klasične gradnje poput sjajnog keča „L`Odyssee” izgrađenog davne 1935. godine u Francuskoj, do najmodernijih dostignuća svjetske jahting-brodogradnje poput ultramoderne 38-metarske motorne jahte 38-metarske motorne jahta „So`Mar”, proizvoda turskog brodogradilišta „Tansu“, a koja je lani od renomiranog međunarodnog žirija, proglašena za jahtu 2015. godine u kategoriji tropalubnih polu-deplasamanskih jahti dužine do 40 metara.

Tu je i superbrzi „Sunseeker 108“ imenom „M3“ koji je „glumio“ u Džems Bond filmu „Casino Royale“, dok je najveći brod na sajmu 50 metarska „Mariu“ čiju je luksuznu unutrašnjoj dizajnirao čuveni italijanski modni dizajner Đorđo Armani.

„Veoma sam zadovoljna kako raznovrsnošću tako i brojem brodova koji su došli na premijerno izdanje ovog našeg sajma. Tu je i blizu 100 brokera, agenata i drugih profesionalaca iz jahting industrije, pa mislim da je ovo odličan start za ovu našu inicijativu“, kazala je „Vijestima“ Fiona Maureso, predsjednica MYBA asocijacije. Ona je izrazila očekivanje da će sajam superjahti u Tivtu postati tradicionalna manifestacija jer pruža izvanrednu mogučnost vlansicima, agencijama, čarter-kompanijama i brokerima da se nađu na jednom mjestu, upoznaju, vide ponudu brodova koji se iznajmljuju ili nude na prodaju, te ugovore saradnju za narednu nautičku sezonu.

„Region Jadrana, odnosno akvatorijumi Crne Gore, Hrvatske i Italije posljednjih godina bilježi rast broja dolazaka jahti kao i čaretra koji se bukiraju za ovo područje, što svjedoči da je ovo za našu industriju, važna narastajuća destinacija koja je sve popularnija našim klijentima. Crna Gora u tom smilu ima i veliku prednost jer je van EU poreskog režima što je posebno atraktivno za velike i jahte koje se daju u čarter. Ovdje imate predivnu prirodu, povoljnu zakonsku i fiskalnu regulativu i zaista kapacitete svjetske klase u marini Porto Montenegro, što je odlično za dalji razvoj industrije čarterovanja jahti“, ocijenila je Maureso.

Nakon koktela u hotelu „Regent“, za učesnike MYBA sajma, crnogorska kompanija „Discover Montenegro“ priredila je zabavu na svojm nedavno nabavljenom luksuznom 41-metar dugom, dvorabolnom jedrenjaku „Riana“.

Galerija

Bonus video: