Sajt za poklanjanje nepotrebnih stvari

"Zamisao je da stvarima koje više ne koristite damo nov život", kaže se u saopštenju
479 pregleda 1 komentar(a)
Pokloni.me, Foto: Screenshot
Pokloni.me, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.02.2015. 12:31h

Građani Crne Gore od danas mogu poklanjati stvari koje im više nisu potrebne, putem web stranice www.pokloni.me, saopšteno je iz Grin Houma (Green Home).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da je ideja vodilja pri izradi ove internet prezentacije bio humanitarno-ekološki aspekt misije poklanjanja stvari koje više nisu potrebne.

"Zamisao je da stvarima koje više ne koristite damo nov život. Ova web stranica prvenstveno omogućava korisnicima anonimnu razmjenu, putem koje želimo stimulisati građane da međusobno razmjenjuju predmete, kako bi probudili društvenu ali i ekološku svijest o problemu pretjerane potrošnje kao posljedice današnjeg stila života", kaže se u saopštenju.

Iz Grin Houma su kazali da postoji veliki broj slučajeva da građani koji žele poklanjati predmete to ne čine jer, kako su naveli, ne znaju kako i kome, pa se odlučuju na odbacivanje ovakvih stvari.

"Znajući da u našoj zemlji postoji veliki broj građana, kojima je svijest dovoljno razvijena da nemaju problem sa prihvatanjem tuđih stvari, preporučujemo korišćenje pokloni.me stranice", rekli su iz te NVO.

Prema njhovim riječima, kako bi se zaštitila dobra namjera onih koji poklanjaju i ispoštovala pravila očuvanosti i upotrebljivosti predmeta, svi poslati oglasi će, kako su objasnili, prije objavljivanja biti provjereni i odobreni od Grin Houma.

Kako su dodali, pokloni.me projekat ne podržava poklanjanje hrane i pića.

"Poklanjanje se na ovaj način vrši anonimno, a procedura je vrlo jednostavna i pristupačna sa računara i mobilnih uređaja", kazali su iz Grin Houma.

Oni su poručili da se ponovnom upotrebom ili popravkom oštećenih i neispravnih predmeta, štede prirodni resursi iz kojih se oni dobijaju, ogromne količine energije potrebne za njihovu konfekcijsku proizvodnju.

Na taj način se, kako su naveli iz Grin Houma, smanjuje emisija gasova staklene bašte i utiče na ublažavanje klimatskih promjena, kao i na smanjenje količine otpada u opticaju.

Bonus video: