Samardžić: Školovanje pripadnika VCG važna stepenica na putu ka NATO

Težište obrazovanja usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i sprovođenje NATO,EU i UN vođenih operacija
59 pregleda 1 komentar(a)
Samardžić, Arfifović, Murić, Agović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Samardžić, Arfifović, Murić, Agović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 23.06.2014. 15:13h

Školovanje pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u inostranim vojnim školama izuzetno je važna stepenica na putu države ka NATO savezu, ocijenio je načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić.

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, primio potpukovnika Namika Arifovića, potpukovnika Miftara Agovića i majora Enesa Murića ,koji su se vratili sa jednogodišnjeg školovanja u inostranim vojnim školama.

Navodi se da je Arifović uspješno završio školovanje u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić" u Hrvatskoj, Agović Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro" u Hrvatskoj, dok je Murić usavršavanje završio na Baltic Defence College u Estoniji.

Samardžić je ocijenio da Crna Gora, školovanjem pripadnika VCG na inostranim školama, dostiže veći stepen interoperabilnosti sa armijama država koje su dio Alijanse.

"Sada je na Vama da sva znanja koja ste usvojili u školama, prenesete na one koji nijesu imali priliku da uče van granica naše države i da svojim radom znanja pimijenite u praksi", poručio je Samardžić.

Iz Ministarstva su objasnili da ratna škola "Ban Josip Jelačić" predstavlja najviši stepen vojnog školovanja u kojoj se obrazuju i osposobljavaju visoki oficiri i državni službenici iz Hrvatske i inostranstva za učestvovanje u procesu donošenja strateških odluka, u oblasti odbrambenih i sigurnosnih poslova, na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Na Zapovjedno stožernoj školi “Blago Zadro” školuju se oficiri za obavljanje intergranskih zapovjednih, štabnih i drugih funkcionalnih dužnosti na združenom nivou u nacionalnim i multinacionalnim komandama, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama, te za potrebe drugih tijela odbrambenog sistema na operativnom i strategijskom nivou", navodi se su saopštenju.

Težište obrazovanja usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i sprovođenje NATO,EU i UN vođenih operacija.

"Na Baltic Defence College svoja znanja usavršavaju oficiri iz baltičkih i skandinavskih zemalja, Njemačke, Italije, zemalja Balkana, kao i iz mnogih drugih država. Joint Command and General Staff Course koji je Murić uspješno završio predstavlja pripremu oficira za dužnosti operativnog nivoa i rad u nacionalnim i multinacionalnim komandama", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: