Samardžić: Vojska CG nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe

U Pljevaljskoj bici, koja je vođena 1. i 2. decembra 1941. godine, učestvovalo je devet crnogorskih bataljona sa 3.690 boraca, koji su izvršili napad na utvrđena Pljevlja
136 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Samardžić, Pljevaljska bitka, Foto: Odbrana.gov.me
Dragan Samardžić, Pljevaljska bitka, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 01.12.2016. 16:32h

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić u ime predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, položio je vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na Stražici, gdje je obilježena 75. godišnjica Pljevaljske bitke.

Samardžić je podsjetio na istorijsku vertikalu i značaj bitke kod Pljevalja.

"Kada govorimo o sadašnjoj Crnoj Gori i njenim stremljenjima, ne možemo a da se ne zagledamo u milenijum njenog trajanja i prisjetimo crnogorskih besmrtnika koji su svoje živote, u vjekovnoj odbrani slobode, utkali u temelje njenog postojanja. Svojom neprekidnom borbom Crna Gora postala je svetionik slobode, zadivljujući svijet malenom snagom, a velikim pregnućem", istakao je Samardžić.

Dodao je da se na takvoj tradiciji sazdala multietnička i multivjerska Crna Gora kao evropski primjer i pečat suživota i sklada.

"Pažljivo sublimirajući slavnu prošlost crnogorskog oružja, koje je pronosilo vojničku slavu u svim ratnim epopejama, poštujući žrtve i slaveći heroje, Vojska Crne Gore nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe i tradiciju kao potvrdu pripadnosti najvišim civilizacijskim vrijednostima i tekovinama“, rekao je Samardžić.

Načelnik Generalštaba VCG je istakao i značaj crnogorskog otpora stranom okupatoru, izraženom kroz Trinaestojulski ustanak i Pljevaljsku bitku kada je crnogorski narod, po ko zna koji put nadvisio sebe.

"Zato ovo nije i ne može biti samo bitka za grad Pljevlja, ona je onovremena, ali i trajna borba za bolji svijet i budućnost. Ona je ujedno poruka porobljenoj Evropi o mogućnosti pružanja organizovanog otpora", kazao je Samardžić.

On je dodao da, prisjećajući se tog datuma, poručujemo da je Crna Gora dio antifašističke borbe ali i dio Evrope, koji je oduvijek i bila, „jer je tih decembarskih dana u puškama crnogorskih slobodara gorjela zublja i nada svakog evropskog doma“.

"Svakom svojom bitkom kroz velike žrtve i velika djela, Crna Gora je izlazila na međunarodnu pozornicu zadivljujući herojskom borbom čitav svijet", zaključio je admiral Samardžić.

U Pljevaljskoj bici, koja je vođena 1. i 2. decembra 1941. godine, učestvovalo je devet crnogorskih bataljona sa 3.690 boraca, koji su izvršili napad na utvrđena Pljevlja. U temelje slobode svijetlim slovima svoja imena ispisalo je 395 boraca i građana koji su poginuli ili bili žrtve odmazde nakon bitke, saopšteno je it Ministarstva odbrane.

Bonus video: