Samardžija tužio opštinu Tivat: Traži 12,5 miliona eura

Gradnja oko šest hiljada kvadrata apartmana sa pratećim sadržajima na strmoj kosini brda Vrmac na izlazu iz Lepetana prema Stolivu, Samardžiji je bila ucrtana 2002. godine
351 pregleda 0 komentar(a)
Padina Lepetane, Foto: Siniša Luković
Padina Lepetane, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.07.2015. 19:12h

Australijski biznismen srpskog porijekla Miroslav Džek Samardžija, pokrenuo je sudski spor protiv Opštine Tivat vrijedan 12,5 miliona eura.

Biznismen rodom iz Prnjavora u Bosni i Hercegovini tvrdi da je oštećen, jer po novoj planskoj dokumentaciji više ne može graditi luksuzni turistički kompleks na zemlji koju je prije desetak godina kupio od mještana Lepetana.

Gradnja oko šest hiljada kvadrata apartmana sa pratećim sadržajima na strmoj kosini brda Vrmac na izlazu iz Lepetana prema Stolivu, Samardžiji je bila ucrtana 2002. godine po izmjenama tada važećeg DUP-a, a promjene planske dokumentacije po Samardžijinim željama tada je odradila administracija tadašnjeg gradonačelnika Zorana Jankovića iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako je tada tvrdio Janković, Samardžija je u gradnju turističkog kompleksa u Lepetanima trebao da uloži najmanje 6 miliona njemačkih maraka, što su gradski čelnici cijenili kao veliku i značajnu investiciju za grad i australijskom biznismenu izašli u susret, mijenjajući plansku dokumentaciju i šireći predviđenu zonu stambeno-turističke izgradnje i na Samardžijin plac koji je do tada bio zelena površina.

Nakon usvajanja izmjena DUP-a, Samardžija nikada nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je u međuvremenu posjekao gotovo svo rastinje na placu, zbog čega se pokrenulo klizište koje je desetinama tona zemlje zatrpalo lokalni put Tivat-Kotor preko Prčanja i uništilo dvadesetak metara starog obalnog kamenog zida koji je zaštićeno graditeljsko nasljeđe u Boki.

Samardžija zbog toga nije odgovarao, ali je Opština 2007. usvojila novi DUP Lepetana i njegov plac ponovno označila kao zelenu površinu jer se pokazalo da je teren nepovoljan za gradnju. Samardžija je zbog toga tražio da mu Opština namiri štetu.

“Spor je tek na početku i još nisu rađena nikakva vještačenja. Mislim da ga tužilac ipak, ne može dobiti jer su argumenti na našoj strani”, kazala je odbornica DPS Ivana Kovačević koja radi u Direkciji za imovinu i službi pravne zaštite tivatske Opštine.

Samardžiji to neće biti prvi sudski proces u Crnoj Gori, zbog neispunjenih investitorskih obaveza. Nakon što mu je Vlada 1997. izdala u zakup Titovu vilu „Galeb“ u Igalu, kontroverzni biznismen je nagomilao ogromne dugove za neplaćenu vodu, struju i ostale režije zbog čega ga je tužio Institut Igalo. Samardžija je uzvratio protivtužbom, tražeći poništenje ugovora o zakupu vile ,,zbog ometanja posjeda'' i odštetu od 700.000 maraka.

Samardžija je u međuvremenu napustio Igalo, a javnost nikada nije obaviještena kako je završena ta epizoda pompezno najavljivanog “strateškog partnerstva” sa crnogorskom Vladom.

”Bomeks” od lokalne vlasti traži dva miliona odštete

I kompanija “Bomex Imperial Invest” iz Herceg Novog tražila je od tivatske Opštine dva miliona odštete. Kovačevićeva nije iznosila više detalja o tom sporu, navodeći da je prvostepeni postupak okončan presudom u korist tuženih, ali je tužilac najavio žalbu.

“Bomeksu” je 2009. izdata građevinska dozvola za gradnju velike stambene zgrade na parceli u Donjoj Lastvi, ali su se iz te kompanije žalili tražeći da grade na 1.600 umjesto na 700 kvadrata.

Nakon što su “Vijesti” pisale da je nova dozvola izdata mimo DUP-a ministar Branimir Gvozdenović je poništio dozvolu, a “Bomexov” objekat nikad nije završen.

Bonus video: