Samo da Vlada opet ne obesmisli onlajn glas naroda

Marko Sošić iz IA smatra da je Vlada uradila sve da obesmisli ePeticije
99 pregleda 0 komentar(a)
e-peticije, Foto: Screenshot
e-peticije, Foto: Screenshot
Ažurirano: 25.10.2018. 19:43h

Ministarstvo javne uprave (MJU) razmatra ponovno aktiviranje servisa elektronskih peticija (ePeticije), koje građanima omogućavaju da kroz uređen sistem traže promjene u društvu. U Institutu alternativa (IA) smatraju da bi ovog puta, kada je taj servis u pitanju, Vlada trebalo da postupi “pametnije”, nego prije šest godina, kada su ePeticije prvi put predstavljene. Glas građana ePeticije predstavljen je u oktobru 2012. godine, a dva mjeseca kasnije prihvaćen je i prvi zahtjev građana - peticija za hitnu izgradnju i/ili dogradnju vrtića u Podgorici, Baru...

Kroz servis je inicirano na desetine drugih peticija, ali je prihvaćena samo još jedna - peticija kojom je traženo da Policijska akademija Danilovgrad nosi ime Slavoljuba Šćekića. Peticija je, međutim, odbijena.

Marko Sošić iz IA smatra da je Vlada uradila sve da obesmisli ePeticije, kao mehanizam uključivanja građana u javne politke. Spornim, pored ostalog, smatra broj neophodnih potpisa - 6.000, kao i rok za koji su potpisi morali biti prikupljeni - 60 dana.

“S obzirom na to da izglasana peticija jedino obavezuje Ministarstvo da podnese predlog Vladi na razmatranje, potreban broj potpisa bi morao biti mnogo manji, a rok za prikupljanje duži”, smatra on.

Pa kad su i u takvim uslovima za dvije peticije uspješno sakupljeni neophodni potpisi, Vlada je, dodaje on, “odnosom prema njima dodatno poljuljala povjerenje građana u ovaj mehanizam”.

“Vlada je sporim sprovođenjem i nedostatkom informacija obeshrabrila podnošenje novih peticija. A na kraju je i, bez ikakvog obrazloženja, jednostavno ugasila portal”, kazao je Sošić. Za peticiju o preimenovanju PA Danilovgrad, on navodi da Vlada nije imala razumijevanja za zahtjev građana i da je njihovu inicijativu “grubo odbila, sa nemuštim obrazloženjem koje vrijeđa inteligenciju”.

Sošić smatra da su nova tehnička rješenja, bez promjene ključnih uslova, samo prilika da se nepotrebno potroši novac. Iako godinama nije u funkciji, do servisa ePeticije i dalje vodi link sa stranice eUprava.me.

Bonus video: