Sankcionisati počinioce homofobnih grafita na zgradi Filozofskog fakulteta

Oni su poseban apel uputili građanima Crne Gore da poštuju obrazovne institucije, jer se na taj način poštuje znanje i tako se poštuju prošle i buduće generacije, koje su znanjem doprinosile razvoju crnogorskog društva i koje će tek dati svoj doprino
2 komentar(a)
Stevan Milivojević, Ksenija Rakočević, Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Ksenija Rakočević, Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2015. 16:26h

Ministarstvo prosvjete najoštrije je osudilo ispisivanje homofobnih grafita na zgradi Filozofskog fakulteta u Nikšiću i pozvalo nadležne državne organe da učine sve kako bi pronašli i sankcionisali počinioce.

„Pozivamo nadležne državne organe da učine sve kako bi se počinioci pronašli i sankcionisali u skladu sa zakonom i spriječili eventualni pokušaji ovakvog ponašanja u budućem periodu“, kaže se u saopštenju tog Vladinog resora.

Prema njihovim riječima, takvo ponašanje usmjereno je na izazivanje mržnje i diskriminacije prema osobama LGBT populacije i na taj način, kako su naveli, narušavaju se duštveni odnosi i ne poštuju osnovna ljudska prava.

„Ministarstvo prosvjete najoštrije osuđuje ispisivanje homofobnih grafita na fasadi Filozofskog fekulteta u Nikšiću i izražava zabrinutost zbog ovakvog vandalskog ponašanja pojedinaca“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, korišćenje institucija visokog obrazovanja za takvo vandalsko ponašanje, predstavlja još jedan pokazatelj da su to djela pojedinaca koji nemaju poštovanja ni prema institucijama sistema, ni prema različitostima.

„Nadamo se da se ovakav incindent više neće ponoviti i apelujemo na građane da poštuju osnovna ljudska prava, pravo na različitost po pitanju rodnog identiteta i seksualne orijentacije“, poručili su iz tog Ministarstva.

Oni su poseban apel uputili građanima Crne Gore da poštuju obrazovne institucije, jer se na taj način poštuje znanje i tako se poštuju prošle i buduće generacije, koje su znanjem doprinosile razvoju crnogorskog društva i koje će tek dati svoj doprinos.

„Samo obrazovanjem društvena svijest može napredovati u smislu poštovanja različitosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: