Šankovi ostaju kod Starog grada

Opština se obavezala da će do kraja godine sačiniti novi plan, u kome će ispoštovati sve smjernice kako bi se zaštitio Stari grad
261 pregleda 5 komentar(a)
šankovi Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
šankovi Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.05.2016. 19:00h

Unutar i oko budvanskog Starog grada i ovog ljeta će biti postavljeno 29 šankova.

To je juče, glasovima DPS-a i Prave Budve - bivših članova Pozitivne, odlučila Skupština Opštine, nakon što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala uslovnu saglasnost na Plan privremenih objekata za kontakt zonu i unutrašnjost Starog grada.

Plan je oročen samo na ovo ljeto, a Opština se obavezala da će do kraja godine sačiniti novi, u kome će ispoštovati sve smjernice koje je Uprava dala kako bi se zaštito Stari grad - spomenik kulture.

Sekretarka za urbanizam Danijela Marotić pojasnila je da su u odnosu na prethodni Plan u gradskom jezgru izbrisane ukupno tri ugostiteljske terase, nekoliko privremenih objekata i smanjena površina tri šanka uz bedeme.

Najviše polemike izazvala je to što su iz Uprave insistirali da se ukloni vitrina za sladoled pored gradskog Zvona.

Ocijenivši da su u pitanju samo kozmetičke korekcije u odnosu na raniji Plan i da je uklanjanje vitrine potpuno nepotrebno, kada se kompletno haotično stanje u Starom gradu nije saniralo, Đorđe Vujović (DF) je podnio amandman kojim je vitrina, ipak, ostala kraj Zvona.

“Na samo 50 metara od Staroga grada, u gradskoj marini, Morsko dobro je ispod prozora restorana dozvolilo da se postavi dok za čak 200 skutera. Smještaj jednog skutera košta 600 eura. Možete zamisliti kako je stanovnicima Staroga grada i gostima restorana, kada im danonoćno turiraju skuteri, koji su ujedno veliki poblem i za kupače“, rekao je Vujović.

Šef odborničkog kluba DPS-a Gojko Ljubanović se saglasio da ne treba uklanjati vitrinu za sladoled ako se skuteri nesmetano privezuju uz Stari grad.

Gradonačelnik Srđa Popović kazao je da je ično kontaktirao direktora Morskog dobra, koji mu je kazao da oni nijesu izdali dozvolu za skutere, već da je to učinio zakupac.

“Rečeno mi je da skuterima nije mjesto u marini i da su o tome odmah obavijestili inspekciju i Lučku kapetaniju“.

Bonus video: