Saradnja sa Bjelorusijom u oblasti forenzičkih ispitivanja

U ime Crne Gore sporazum je potpisao načelnik Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović
796 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg potpisivanja saradnje, Foto: Uprava policije
Sa današnjeg potpisivanja saradnje, Foto: Uprava policije

Sporazum o saradnji crnogorskog Forenzičkog centra sa Državnim komitetom za forenzičke ekspertize Bjelorusije, koji je danas potpisan u Minsku, imaće važnu ulogu u osnaživanju rada Centra u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da je, u ime Crne Gore, sporazum potpisao načelnik Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović o saradnji ovog centra sa Državnim komitetom za forenzičke ekspertize Republike Bjelorusije u Minsku.

„Kao punopravni član Evropske mreže forenzičkih institucija (ENFSI), Forenzički centar posredstvom ove institucije, kroz saradnju sa Forenzičkim komitetom Bjelorusije, dobija mogućnost da pristupi forenzičkim podacima država istočne Evrope koji će imati primjetan značaj prilikom rasvjetljavanja slučajeva prekograničnog kriminala i korupcije“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije su ocijenili da je potpisivanje sporazuma izrazito je važno za nastavak uspješnog djelovanja Forenzičkog centra koji će, na ovaj način, steći nova znanja i iskustva, prvenstveno iz oblasti IT forenzike, zatim iz oblasti požara i eksplozija, kao i vještačenja opojnih droga.

Sporazum će, kako su naveli, igrati važnu ulogu u osnaživanju rada Forenzičkog centra u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Koja, između ostalog, zahtijeva operativnu policijsku razmjenu forenzičkih podataka kao što su DNK profili, daktiloskopski otisci, balistički podaci, podaci o profilima opojnih droga i identifikacioni podaci putničkih motornih vozila“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: