Saradnja Vlade i uhapšenog ministra Klinija: Sklopili 11 ugovora

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da tužilaštvo Italije nije kontaktiralo njegov resor ili njega lično povodom istrage
111 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 18:45h

Crnogorski ministri turizma i održivog razvoja sklopili su 11 ugovora, tri projekta, dva memoranduma i tri sporazuma sa Italijom u vrijeme dok je u italijanskom ministarstvu zaštite životne sredine, kao državni sekretar ili ministar, bio Korado Klini. Klini je uhapšen prije tri dana zbog zloupotrebe državnog novca i izdavanja lažnih faktura u sumnjivim milionskim poslovima sa Irakom.

Pod lupom tužilaštva u Rimu su i njegovi aranžmani sa Crnom Gorom, koji traju više od deceniju, još od mandata Bora Vučinića i Predraga Nenezića, tadašnjih ministara zaštite životne sredine i turizma.

Italijanski mediji objavili su da je sumnjiv posao bivšeg italijanskog ministra sa Crnom Gorom od 14 miliona, ali nije konkretizovano o čemu je riječ.

Prema podacima iz biltena Vlade, dok je na čelu Ministarstva turizma bio Nenezić, italijansko Ministarstvo je finansiralo konsultantske usluge za izradu master planova za Kolašin i Žabljak.

Nakon sporazuma o gradnji eko zgrade u blizini tehničkih fakulteta u Podgorici 2012. godine, koji je potpisao tadašnji ministar urbanizma Predrag Sekulić, sa Klinijem je godinu kasnije potpisan i ugovor o pružanju usluga za projektni nadzor za objekat eko-efikasne zgrade. Ta zgrada će koštati od 10 do 12 miliona eura.

Na spisku ugovora koje je potpisivao Klini su i ugovor o pružanju konsultantskih usluga za primjenu zelene i plave ekonomije u Boki Kotorskoj, ugovor o pružanju konsultantskih usluga u okviru energetski pametnog upravljanja u izolovanim područjima, ugovor o djelu za konsultantske usluge "Zaštita morskih staništa u zalivu Trašte", ugovor o pružanju konsultantskih usluga u oblasti kvaliteta vazduha... Tu je i “Uspostavljanje zaštićenog marinskog područja Katič”, ugovor o pružanju konsultantskih usluga za nastavak realizacie integrisanog i održivog saobraćajnog sistema u Perastu... U Sporazumu vlada Italije i Crne Gore piše da se zajedno kandiduju projekti kod finansijskih institucija, pa i Evropske komisije i da novac i roba dodijeljeni Crnoj Gori iz Italije ne podliježu carinjenju i Zakonu o javnim nabavkama.

U predlogu za njegovo zaključenje navodi se da je 2011. godine iz Italije od donacija za oblast zaštite životne sredine pristiglo 1,3 miliona eura, godinu dana kasnije bilo je planirano 3,6 miliona.

“Vijestima” je nezvanično objašnjeno da su aranžmani sa Italijom išli preko njihovih firmi, te da je Crna Gora bila samo korisnik.

Klini: To je novac od jedne NVO, ove optužbe mi slamaju srce

Klini, koji je uhapšen u ponedjeljak zbog međunarodne korupcije, saslušan je juče u tužilaštvu u Ferari na osnovu čije istrage je došlo do hapšenja. Saslušanje je trajalo oko 50 minuta, tokom kojih je Klini odbio da konkretno odgovara na pitanja.

Klini je optužen da je na šifrovani račun (nazvan "riba") u Švajcarskoj prebacio dio državnog novca koji je bio namijenjen projektu "New Eden" u Iraku, čiji je cilj bio prečišćavanje riječnih voda. Navodno se radi o najmanje 1.000.020 eura, uz dodatna dva miliona koja su dospjela takođe na šifrovani račun, ali koji se dovodi u vezu sa njegovim saradnikom, preduzetnikom i inženjerom koji je radio na projektu.

"Podnijeli smo dokumentaciju koja dokazuje neosnovanost optužbi", rekao je pri izlasku iz sudnice Klinijev advokat Paolo dell'Anno, prenijela je italijanska agencija ANSA. Advokat nije želio da komentariše pitanja novinara o šifrovanom računu.

Prema navodima agencije, Klini je tužiocu pročitao pismo u kojem tvrdi da je porijeklo spornog novca jedna nevladina organizacija, a ne državna kasa. Na osnovu podnešenih informacija, sudija će imati izbor da potvrdi ili ukine kućni pritvor koji je naložen bivšem ministru, koji tvrdi da je od 2004. do 2011. u Iraku sprovodio "aktivnosti podrške treningu" jednoj lokalnoj NVO, od koje je primio pokriće troškova i honorar koji još nije preuzeo, a koji nema veze sa resursima italijanskog ministarstva.

"Optužbe koje su mi upućene mi slamaju srce", napisao je Klini u pismu koje su medijima dostavili njegovi advokati.

On je u srijedu, navodno samoinicijativno, suspendovan sa funkcije upravnika Generalne direkcije Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Prema posljednjim informacijama, istraga rimskog tužilaštva se, osim Crne Gore i Kine, širi i na Klinijeve aktivnosti u Južnoj Americi i Africi.

Što se tiče Agencije, pomagali su tako što su nas obučavali

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić izjavio je “Vijestima” da su pomoć kolega iz Italije koristili uglavnom kroz programe obuke.

“Realizovane su projektne aktivnosti 'Podrška u upravljanju životnom sredinom', 'Adricosm – Prelazni projekat' i 'Podrška uspostavljanju sistema upravljanja životne sredine i sistema upravljanja kvalitetom vazduha'. 'Podrška u upravljanju životnom sredinom' je podržana kroz IPA 2008 fond Evropske komisije, te je stoga podlijegao strogim procedurama Evropske komisije kad je riječ o realizaciji i izboru realizatora projektnih aktivnosti”, rekao je Spahić.

Gvozdenović uvjeren da je sve čisto, niko iz Italije ga nije zvao

Kako je u izjavi dostavljenoj “Vijestima” u srijedu saopštio ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, tužilaštvo Italije nije kontaktiralo njegov resor ili njega lično povodom istrage.

“Nemam saznanja da su pomenuti projekti, u periodu u kome sam vodio Ministarstvo, a uvjeren sam, i prije i nakon toga, bili prožeti bilo kakvim nezakonitostima ili malverzacijama bilo kog pojedinca koji je bio povezan sa projektima. I danas smatram da je cijeli Sporazum Crne Gore i Italije, a posebno njegov dio koji se odnosi na zaštitu životnog prostora, bio od izuzetne koristi i važnosti za Crnu Goru, posebno imajući u vidu realizovani nivo italijanskih donacija. Takođe, nijesu mi poznati detalji iz istrage koju italijansko tužilaštvo vodi protiv bivšeg ministra Klinija, pa ni to da li istraga eventualno uključuje projekte koji su u vezi sa Crnom Gorom. S druge strane, tužilaštvo Italije nije kontaktiralo ni Ministarstvo koje vodim, ni mene lično, ni po jednom pitanju koje bi na bilo koji način bilo povezano sa istragom”, stoji u izjavi Gvozdenovića.

Martina Hauser spušta slušalicu

Nakon vijesti da je i sama pod istragom zbog suprugovih i njenih aktivnosti u Crnoj Gori i Kini, i Klinijeva supruga Martina Hauser je podnijela ostavku na mjesto savjetnika u opštini Kosenca na jugu Italije. "Vijesti" su u srijedu poslije podne kontaktirale Hauser na broj mobilnog telefona koji je dostupan na sajtu italijanskog ministarstva. Ona je odgovorila na poziv, upitavši ko je, ali je prekinula vezu čim joj se novinarka "Vijesti" predstavila.

"Vijesti" su pokušale još jednom da je kontaktiraju, ali Hauser više nije odgovarala na poziv.

Galerija

Bonus video: