„Šaranović iz fotelje mora direktno u zatvor”

Nastavnici optužili direktora Policijske akademije za nezakonitost, on njih da se bore za lične privilegije
16007 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnjeg štrajka, Foto: Privatna arhiva
Sa jučerašnjeg štrajka, Foto: Privatna arhiva

Direktor Policijske akademije (PA) Boban Šaranović ne može mirno otići sa te pozicije, već mora biti uhapšen zbog krivičnih djela koja čini kao najodgovorniji u toj obrazovnoj ustanovi. To je juče rekao jedan od suspendovanih nastavnika, Damir Zejnilović, objašnjavajući da on i deset njegovih kolega “mjesecima ukazuju na Šaranovićeve nezakonite postupke”.

Šaranović se juče oglasio saopštenjem, optužujući nastavnike da se pod plaštom “navodne brige za rad ustanove isključivo bore za svoje nezakonite privilegije”.

“Bez obzira na sve, poručujem da nema govora o bilo kakvom revanšizmu, već da se radi isključivo o uspostavljanju sistema upravljanja na principu jednakosti u skladu sa zakonom u kome se rad i disciplina vrednuju”, saopštio je on.

Prema saznanjima “Vijesti”, zakonitost trošenja novca u Policijskoj akademiji provjerava Državna revizorska institucija.

Nastavnici su i juče mirno protestovali - sa spoljnje strane rampe od 14 do 15 časova stajala su četvorica suspendovanih nastavnika, a sa druge njihove kolege.

Da li su oni zakonito suspendovani provjeriće Uprava za inspekcijske poslove, kojoj je prijavu podnio pravni zastupnik nastavnika, advokat Darko Dragović.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu precizno odgovorili na pitanja “Vijesti”, među kojima je i da li je zakonito to što je Šaranović suspendovao nastavnike, zabranio im da pristupe zgradi Akademije, drže predavanja...

“Pratimo dešavanja i zatražili smo informaciju od Policijske akademije u vezi sa navedenom situacijom”, odgovorila je portparolka tog ministarstva Milica Lekić.

Bez odgovora ostala su pitanja da li je četvorici nastavnika - Zejniloviću, Svetomiru Kneževiću, Radovanu Popoviću i Žarku Mrdoviću unaprijed presuđeno, odnosno da li je zabranama Šaranović već definisao odluko Disciplinske komisije, iako postupak još nije započet, ali i pitanja ko drži predavanja umjesto ta četiri profesora i da li trpi kvalitet nastave.

Četvoricu nastavnika, od kojih su svi sem Mrdovića u štrajkačkom odboru, prvog dana protesta na prijavnici su sačekale koverte sa potpisanim rješenjima o suspenziji.

Šaranović ih je suspendovao 22. marta, istog dana kada je i dobio obavještenje o mirnom protestu kojim se traži njegova smjena. Tog dana otputovao je u Ameriku, na predavanje kom je trebalo da prisustvovuje profesor Zejnilović.

Štrajkači su juče poručili Šaranoviću da Akademija nije njegovo privatno vlasništvo “pa da daje šakom i kapom svojim poznanicima koje će dovesti kao spoljne saradnike da poprilično zarade”.

“I da njegovom sujetom dovede do toga da se iz budžeta nepotrebno izdvaja i rasipa velika količina novca za sudske postupke i troškove... Pozivajući se na član 29 Zakona o štrajku, direktor je donio rješenja o udaljenju zaposlenih zbog pokrenutog disciplinskog postupka. Međutim, on daje sebi za pravo da preuzme ulogu suda, suprotno pomenutom članu... Pošto mu ovo nije prvi put, on olako daje suspenzije, znajuću da će se sudski postupak trajati dugo i da neće biti završen za vrijeme njegovog mandata, tako da će se sudski troškovi naplatiti iz budžeta Akademije, kada on više ne bude rukovodilac ove ustanove”, saopštili su nastavnici.

Pozivajući se na Zakon o štrajku oni su objasnili da organizovanje štrajka i učešće u štrajku pod uslovima utvrđenim tim zakonom ne predstavlja povredu radne obaveze i da ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, kao i da zbog toga ne mogu biti udaljeni sa posla.

“Ne vodeći računa o zakonitosti, samo da bi se revanširao nastavnicima koji su tražili njegovu smjenu zbog apsolutizma, diskriminacije, mobinga, stvaranja loših međuljudskih odnosa...Prema priloženom se vidi da će suspendovani nastavnici, uz pravično suđenje, dobiti taj postupak, nakon čega će troškovi istog kao i dohoci i druga primanja pomenutim nastavnicima opet pasti na teret budžeta Policijske akademije... PA kao poslodavac će morati da plati kaznu od 2.500 do 10.000 eura, plus sudske troškove. Zbog suspenzije četiri nastavnika dok aktivno traje praktična obuka, Šaranović će morati da angažuje četiri spoljna saradnika, kako bi nastava mogla da funkcioniše. Spoljni saradnici se plaćaju deset eura po održanom času, za jedan dan obuke saradnik može zaraditi 70 e, a sva četvorica ukupno 280 eura. Kada bi sva četiri spoljna saradnika svaki dan imala časove tokom tri nedjelje trajanja praktične obuke, to bi iznosilo 4200 eura”, poručili su oni.

Šaranović je juče saopštio da “etiketiranje i plasiranje neutemeljenih optužbi ne mogu sakriti suštinu - da Akademija i on rade u skladu sa datim ovlašćenjima i nadležnostima, u korist ustanove i ne kršeći nijedno slovo zakona:

“Jedini koji su se ogriješili o zakonske odredbe jesu upravo pomenuti nastavnici, kojima za razliku od prethodnih godina, nije uspio puč na Policijskoj akademiji i blokiranje njenog rada”. "O kakvim se zapravo namjerama nastavnika radi, govori činjenica što su ovaj svojevrstan performans organizovali za vrijeme mog službenog puta u SAD zajedno sa kolegama iz sudstva, tužilaštva i policije. Nastavnici koji su pribjegli nezakonitim opstrukcijama, moraju biti svjesni da će snositi posljedice za svoje postupanje shodno zakonu", poručio je Šaranović

Prijava Upravi za inspekcijske poslove

Pravni zastupnik suspendovanih nastavnika, advokat Darko Dragović objasnio je da su juče Upravi za inspekcijske poslove podnijeli prijavu kojom je traženo da inspekcijskom kontrolom utvrde je li zakonita odluka o stupanju u štrajk zaposlenih, ali i Šaranovićeva da suspenduje nastavnike koji štrajkuju do okončanja disciplinskog postupka.

“Slijedi obraćanje sudu, jer je shodno Zakonu o štrajku sud nadležan da ispituje i vrati zaposlene na radna mjesta, u roku od pet dana od dana obraćanja. U slučaju da Uprava za inspekcijske poslove utvrdi da je štrajk zakonit, podnijećemo krivičnu prijavu protiv Šaranovića”, kazao je Dragović.

Bonus video: