Šaranović: Jasno je da se Radulović opredijelio da postupa kao partijski DPS vojnik

Šaranović je naveo da je luksuzna vila, koja je posljednjih mjeseci u javnosti najčešće pominjani stambeni objekat, sagrađena mimo izdate građevinske dozvole i da do danas nema upotrebnu dozvolu
533 pregleda 2 komentar(a)
Šaranović na presu, Foto: Demokratska Crna Gora
Šaranović na presu, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, saopštio da odgovor ministra Radulovića, koji je dobio na zahtjev po čl. 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore, a u vezi sa nepostupanjem nadležne inspekcije u slučaju luksuzne vile koja se nalazi neposredno uz državni rezidencijalni objekat “vila Gorica”, predstavlja zastiđe.

Kako je Šaranović izjavio, obrazloženje Radulovića ne sadrži ozbiljne razloge za ovako skandalozan odnos nadležnih institucija prema njihovim poslovima.

Šaranović je naveo da je pomenuta luksuzna vila, koja je posljednjih mjeseci u javnosti najčešće pominjani stambeni objekat, sagrađena mimo izdate građevinske dozvole i da do danas nema upotrebnu dozvolu.

"Kako je poslanik Demokrata kazao, ovo sva Crna Gora zna, ali institucije države koje to treba da konstatuju, nikako da to učine, dok je obrazloženje ministra Radulovića zbog čega to do sada nije učinjeno neodgovorno i drsko, uz to što je i lišeno svake zdrave logike. Naime, u svom odgovoru ministar Radulović je kazao da kontrola poštovanja građevinske dozvole za izgradnju predmetnog objekta, koji je počeo da se gradi prije 9 godina, nije izvršena", navode iz Demokratske Crne Gore.

Šaranović je saopštio da je razlog za to što kontrola nije izvršena ministar našao u malom broju inspektora za građevinarstvo, pa je citirao dio iz odgovora Radulovića koji kaže: ,, …zbog ograničenih inspekcijskih kapaciteta ta inspekcija nije mogla da vrši zakonom predviđene nadležnosti… “.

Poslanik Šaranović je istakao da zbog takvog višegodišnjeg ,,žmurenja” nad problemima u Crnoj Gori sada imamo blizu 100.000 nelegalno sagrađenih objekata i dodaje da ,,žmurenje” povodom izgradnje vile za koju je iznijeta javna i ozbiljna sumnja da je njen pravi vlasnik Milo Đukanović ima posebnu težinu.

,,Da ima imalo profesionalne odgovornosti, ministar Radulović bi, nakon što je dobio moje poslaničko pitanje na koje je znao da je dužan odgovoriti, naložio inspekcijski pregled na osnovu kojeg bi ukupnoj javnosti i meni ponudio ozbiljne informacije u vezi sa nelegalnom gradnjom predmetne vile. Umjesto toga, za devetogodišnje nepostupanje ministar je ponudio pokušaje opravdanja koji su skandalozni, a opet u skladu sa karakterom ove vlasti”, naveo je Šaranović.

Poslanik Šaranović kazao je zbog čega se resorni ministar ovako ponaša.

,,Jasno je da se ministar Radulović ovako neodgovorno ponaša, jer se opredijelio da postupa isključivo kao partijski DPS vojnik i Đukanovićev poslušnik, a ne kao odgovorni državni funkcioner i član Vlade”.

Šaranović se osvrnuo i na predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, za čije se ime vezuje vlasništvo nad predmetnom vilom.

,,Da ima imalo demokratskog kapaciteta i da je čist u ovom predmetu, bilo bi očekivano da Milo Đukanović pozove sve nadležne institucije da izvrše rigoroznu kontrolu svakog papira u vezi sa gradnjom ovog objekta, čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim. Konkretnije, sam Đukanović bi zahtijevao da se javnosti predoče projekat, građevinska dozvola, ugovor o građenju, dokaz o svakoj izvršenoj uplati cijene gradnje izvođaču radova i sl. Međutim, ne da to nije učinio, već je bezobrazno najavio da će razmisliti da ovu vilu jednog dana kupi”, naveo je Šaranović.

,,Svaki odgovorni šef države koji se nađe u situaciji u kojoj se sada nalazi Đukanović iskoristio bi lično prijateljstvo sa formalnim vlasnikom ove vile i zamolio ga da se omogući predstavnicima svih zainteresovanih medija da uđu u objekat i neposredno se uvjere u istinitost navoda o veličini vile i njenoj opremljenosti, zbog koje se javno iznose tvrdnje da je njena vrijednost više miliona eura”, istakao je Šaranović.

Poslanik Demokrata je, zatim, istakao i da je jako indikativna okolnost da svih prethodnih mjeseci otkad se javno tvrdi da je Milo Đukanović pravi vlasnik vile pod Goricom, njen formalni vlasnik, uz to i Đukanovićev prijatelj, Vladan Ivanović, uporno ćuti i ne oglašava se povodom ovih tvrdnji.

Na kraju, poslanik Šaranović je zaključio:

,,Nakon svega prethodno navedenog, jasno je kako ovdje stvari stoje. Na djelu je očigledan pokušaj skrivanja imovine ogromne vrijednosti, nezakonitog bogaćenja i tragova duboko ukorijenjene korupcije koji vode do nosilaca najviših državnih funkcija u Crnoj Gori”.

Bonus video: