Saša Vujošević na čelu UO Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja

Na predlog Ministarstva prosvjete, za članove UO Agencije izabrane su Merima Baković i Biljana Mišović
364 pregleda 0 komentar(a)
Saša Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Saša Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.11.2017. 11:54h

Vlada je na jučerašnjoj sjednici imenovala Upravni odbor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, a predsjednik je profesor na Ekonomskom fakultetu Saša Vujošević.

Na predlog Ministarstva prosvjete, za članove UO Agencije izabrane su Merima Baković i Biljana Mišović.

Očekuje se da će Vlada uskoro imenovati i direktora Agencije.

Agencija bi, kako je najavljeno, trebalo da bude garant boljeg kvaliteta viskog obrazovanja.

Vujošević je dugogodišnji član akademskog osoblja i profesor na predmetima matematika, finansijska matematika, statistika, tehnologija i inovacije,... Bio je i prodekan Ekonomskog fakulteta UCG, rukovodilac studijskih programa i sektora za informacione tehnologije.

Baković je diplomirani pravnik i savjetnica je premijera za pravna pitanja. Magistrant je Pravnog fakulteta UCG, a završila je i Koledž međunarodnih i bezbjedonosnih studija pri Evropskom centru za bezbjedonosne studije. Radila je i u Ministarstvu pravde. Član je Udruženja pravnika i crnogorski predstavnik u Komitetu Savjeta Evrope o pranju novca i finansiranja terorizma.

Mišović je inženjer metalurgije i načelnik Direkcije za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete. Sekretar je Savjeta za visoko obrazovanje i godinama prati ključne poslove u sektoru viskog obrazovanja - od donošenja zakona do akreditacije i reakreditacije fakulteta.

Ministarstvo prosvjete dugo je najavljivalo Agencija kao tijelo koje bi trebalo da “zavede red” u oblasti visokog obrazovanja krozb akreditacije studijskih programa, periodične kontrole fakulteta, te rangiranje ustanova.

Ranije je najavljeno da je poseban kvalitet Agencije u tome što će se njene komisije baviti visokim obrazovanjem na redovnom, profesionalnom nivou i u punom kapacitetu, a ne na povremenim sjednicama. Većina zemalja regiona ima ovakvo tijelo, a osnivanje Agencije je ranije preporučeno u STrategiji razvoja visokog obrazovanja.

Bonus video: