Sava Grbović je za ANB dio klana iz Budve

Direktor Lutrije tužio državu jer mu ljetos nije dozvoljeno da prisustvuje skupštinskom odboru
1776 pregleda 19 komentar(a)
DPS, rođendan, Sava Grbović, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Sava Grbović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2013. 20:09h

Predsjednik Odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Grbović tužio je državu Crnu Goru, tražeći 200.000 eura odštete, zbog navodne diskriminacije i povrede ljudskih prava jer mu 29. i 30. jula ove godine nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, kada je raspravljano o ukidanju poreza na dodatu vrijednost za igre na sreću.

U tužbi podnijetoj Osnovnom sudu stoji kako je Grbović ugledna osoba i član Radne grupe za izradu Zakona o igrama na sreću pri Ministarstvu finansija, pa se Skupštini, njenom odboru i predsjedniku Ranku Krivokapiću, zamjera što to nijesu uvidjeli.

„Diskriminatorska akta organa tuženog su proizvod paktiranja ovlašćenih lica, vrlo izvjesno predsjednika Skupštine, zbog nepripadanja političkoj ideologiji njegove partije s jedne strane i ogavnih kuloarskih intriga poznate domaće tračare Nebojše Medojevića“, piše u tužbi.

Pored Grbovića, tužbu potpisuju i NVO Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS), čiji je osnivač, predsjednik Upravnog odbora i ovlašćeni zastupnik Marko Piletić i Sandra Milić. Tužbom za diskriminaciju ili povredu prava ličnosti se sudu predlaže da Grboviću dosudi 100.000 eura, NVO 50.000 eura a Piletiću i Milićevoj po 25.000 eura.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) zamolio je Grbovića da napusti sjednicu 29. jula, objasnivši mu da nije pozvan jer je tu već bio Piletić kao predstavnik UPIS-a. Neposredno prije toga, član odbora Nebojša Medojević (DF) kazao je da je nedopustivo da tu bude bezbjednosno interesantno lice.

„Kao član Odbora za bezbjednost, imao sam saznanja da je u evidenciji policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost to lice označeno kao pripadnik organizovane kriminalne grupe iz Budve. Vidio sam da je to lice u bliskim kontaktima sa članovima poslaničkog kluba DPS i Vlade, da se grle i ljube. Da li su oni imali saznanja kao ja, ne znam, ali ja sam morao da štitim dignitet Skupštine i poslanika“, rekao je Medojević juče „Vijestima“.

Sramim se što sam poslanik u državi u kojoj se ovo dešava, jer organizovani kriminal postoji i u drugim državama, ali u šahtama, ispod zemlje, dok kod nas dolazi u parlament. Ova tužba je tragikomičan slučaj koji pokazuje kakvo smo dno dotakli kao država, kazao je Medojević

On kaže da je kao građanin ponižen što „to lice“ tuži državu jer mu nije dozvolila da sjedi u Skupštini: “Sramim se što sam poslanik u državi u kojoj se ovo dešava, jer organizovani kriminal postoji i u drugim državama, ali u šahtama, ispod zemlje, dok kod nas dolazi u parlament. Ova tužba je tragikomičan slučaj koji pokazuje kakvo smo dno dotakli kao država“.

Medojević je od Generalnog sekretarijata Skupštine, kako je naveo, tražio objašnjenje kako je Grbović ušao u parlament, ali ga nije dobio. Grbović je takođe, piše u tužbi, Skupštinu pitao zbog čega je izbačen, ali je i on ostao bez objašnjenja.

Grbović je formalno većinski vlasnik Lutrije i suvlasnik kladionica „Džek pot“, gdje je i kontroverzni Nikšićanin Brano Mićunović.

Mediji mu priredili tešku sramotu

U tužbi, koju je podnijela kancelarija „Justicija“ Vladana Bojića, piše da odbor nije imao prava da određuje ko će predstavljati NVO UPIS, uz objašnjenje da se u ime MANS-a poziv šalje direktorici Vanji Ćalović, a ona obezbjeđuje predstavnike.

„Tako je UPIS ovlastio navedena lica, ali su ona eliminisana, omalovažavana,vrijeđana i ponižavana.To su zlurado dočekali takozvani nezavisni mediji i izložili lica, koja je UPIS ovlastio, raznoraznim stupidnim spekulacijama teškom medijskom sramoćenju“, piše u tužbi. Grbović i njegov advokat zabranu prisustvovanja sjednici Odbora za ekonomiju tumače i „nasilništvom i mizerijom na koju je spala Skupština“, navodeći da to „ne dolikuje ni najostrašćenijim diskriminatorima aparthejda“.

Nije Džigi običan kriminalac

Medojević ističe da ne dozvoljava pripadnicima organizovanog kriminala da dođu u Skupštinu, gdje je on predstavnik najmanje 5000 građana.

„Kao što ja ne idem u njihove kafane, ne idem ni u 'Splendid' jer mi je rečeno da tamo nijesam bezbjedan, ne dozvoljavam da pripadnik organizovane kriminalne grupe iz Budve bude u mojoj Skupštini, ili makar ne dok sam ja tamo. To je uostalom i možda opasno za nas poslanike, jer on nije običan kriminalac“, rekao je Medojević. On nije želio da komentariše navode tužbe da je „poznata domaća tračara“, a Damjanović je juče rekao da je svoj stav javno saopštio na sjednici Odbora i da tome nema šta da doda.

Bonus video: