Saviću nagrada iz Pariza za knjigu o 111 vina

Generalni predsjednik OIV Žan-Mari Oran je rekao da je ta nagrada u oblasti vina isto što i Nobelova u oblasti književnosti
103 pregleda 3 komentar(a)
František Lipka, Svetozar Savić, Foto: B. Bogavac
František Lipka, Svetozar Savić, Foto: B. Bogavac
Ažurirano: 23.10.2014. 19:15h

Međunarodna nagrada za knjigu “Stotinu jedanaest vina iz crnogorskih porodičnih vinarija” uručena je preksinoć u Parizu dr Svetozaru Saviću.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) već osam decenija dodjeljuje svake godine nagrade za knjige objavljene u prethodne dvije.

Ove godine u konkurenciji je bilo više od trideset knjiga iz 12 zemalja. Izabrano ih je trinaest.

Nagradu Saviću uručio je počasni predsjednik OIV i ambasador Slovačke u Crnoj Gori Franitišek Lipka, koji je istakao značaj knjige kao “vodiča za amatere vina u zemlji i za mnogobrojne turiste koji posjećuju Crnu Goru”.

Generalni predsjednik OIV Žan-Mari Oran je rekao da je ta nagrada u oblasti vina isto što i Nobelova u oblasti književnosti.

“Vinova loza i vino su vektori civilizacije. U OIV i Francuskoj to vrlo dobro znaju. Pored očuvanja i unapređenja tradicije, pred OIV-om i nama stoje veliki izazovi, a jedan od najtežih je kako tako stari napitak na pravi način smjestiti u današnje trendove proistekle iz digitalne kulture”, kazao je Savić.

Knjiga je proglašena najboljom u kategoriji “Vina i teritorije”, objavljena je na crnogorskom i engleskom, a izdavač je Matica crnogorska.

Bonus video: