Savjet Evrope usvojio set direktiva: Zaštiti novinare od nasilja, procesuirati zločine

"Novinari i slobodni mediji igraju osnovnu ulogu u svakoj funkcionalnoj demokratiji. Mora im biti dozvoljeno da kritički posmatraju sve one koji su na vlasti i da otkrivaju korupciju. Naša je dužnost da branimo slobodu izražavanja i da štitimo novinare", istakao je Torbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope
50 pregleda 0 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2016. 09:13h

Savjet Evrope danas je usvojio set direktiva kojima bi trebalo da se obezbijedi zaštita novinarstva i bezbjednost novinara u 47 zemalja članica te organizacije.

U preporukama koje su podržane od Evropske federacije novinara i Komiteta ministara Savjeta Evrope (tijelo koje donosi odluke), države članice se ohrabruju da preispitaju zakonodavstvo i praksu u vezi medijskih sloboda i da osiguraju da su u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

"Novinari i slobodni mediji igraju osnovnu ulogu u svakoj funkcionalnoj demokratiji. Mora im biti dozvoljeno da kritički posmatraju sve one koji su na vlasti i da otkrivaju korupciju. Naša je dužnost da branimo slobodu izražavanja i da štitimo novinare", istakao je Torbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope.

Državama se kaže da sprečavaju nasilje nad medijskim slobodama, uključujući i fizičko nasilje nad novinarima i da procesuiraju zločine nad njima. Takođe, dostavljaju i uputstvo državama kako da ispunjavaju ove obaveze.

Savjet Evrope preporučuje da se u cilju zaštite novinara, države usvoje preventivne mjere kao što su policijska zaštita ili dobrovoljna evakuacija na sigurno mjesto.

Države bi takođe trebale da obezbijede odgovarajuće pravne ljekove za žrtve i njihove porodice, uključujući finansijsku nadoknadu, medicinski i psihološki tretman i skloništa.

Takođe, zakon bi trebao da propisuje kazne za javne funkcionere koji opstruiraju istrage protiv nasilja nad novinarima.

Države se takođe pozivaju da razmotre uspostavljanje posebnih sudskih ili vansudskih istražitelja koji bi istraživali ove specifične slučajeve.

Bonus video: