Savjet: Nije bio blokiran put prema Ostrogu, policija i bratstvo manastira dogovorili pristup

"Policijski službenici ništa ne preduzimaju samostalno i na svoju ruku, nego su u stalnoj i punoj koordinaciji sa manastirskom redarskom službom i komunalnom policijom opštine Danilovgrad. Na osnovu te saradnje i dogovora, građani pristupaju sukcesivno - čim jedan broj vjernika napusti prostor manastira u isti se omogućava pristup i poklonjenje drugih", kazali su iz Savjeta
3658 pregleda 5 komentar(a)
Dans ispred manastira Ostrog, Foto: Svetlana Mandić
Dans ispred manastira Ostrog, Foto: Svetlana Mandić

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je utvrđeno da nijesu tačni navodi da je danas putni pravac prema manastiru Ostrog bio zatvoren i blokiran.

Iz Savjeta su saopštili da su provjerili postupanje policije na putnom pravcu prema manastiru Ostrog.

"Imajući u vidu veliko narodno poštovanje prema svetom Vasliju Ostroškom, Savjet je obaviješten da policija sprovodi preventivne aktivnosti kako bi se poštovale najnovije mjere Nacionalnog koodinacionog tijela (NKT) u vezi sa vjerskim objektima i vjerskim obredima. Savjet je obaviješten da je Odjeljenje bezbjednosti (OB) Danilovgrad organizovalo poseban razgovor sa bratstvom manastira i dogovoren je zajednički partnerski pristup kako bi svako u domenu svoje odgovornosti - policija, redarska služba manastira i komunalna policija - istrajao u poštovanju propisanih mjera. Dogovoreno je da pri vjerskim objektima budu vidljivo istaknute informacije o poštovanju NKT mjera, načinu ulaska/izlaska i boravku u manastirima i prostoru ispred njih", ističe se u saopštenju Savjeta.

Dodali su da za sada nema gužvi, ali se one očekuju.

"Kako bi redarska služba manastira i policija kontrolisale situaciju, sigurnije je da se značajnije okupljanje, uz poštovanje distance, formira na putu nego ispred samih vjerskih objekata. Policijski službenici ništa ne preduzimaju samostalno i na svoju ruku, nego su u stalnoj i punoj koordinaciji sa manastirskom redarskom službom i komunalnom policijom opštine Danilovgrad. Na osnovu te saradnje i dogovora, građani pristupaju sukcesivno - čim jedan broj vjernika napusti prostor manastira u isti se omogućava pristup i poklonjenje drugih", kazali su iz Savjeta.

Savjet apeluje na komunalnu policiju i manastirsku redarsku službu da prisutnim i vjernicima koji namjeravaju pristupiti kvalitetnije predstave i objasne postignuti dogovor i način dolaska i boravka u manastiru Ostrog kako bi se smanjili rizici od zarazne bolesti i spriječilo kršenje propisa i omogućio miran i radostan boravak u hramovima.

Dio građana se ranije danas žalio Savjetu za građansku kontrolu rada policije da im se ne dozvoljava da autom idu ka Ostrogu, da ih policija legitimiše pri ulasku i izlasku iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, te da jednom od građana nije bilo dozvoljeno da uđe u seosku crkvu.

Bonus video: