Savjet: Profesionalno postupanje policije u vezi sa molebanom i litijom na Cetinju

„Dobijene su informacije da su održani sastanci predstavnika policije - Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje, na kojem je razgovarano o prijavi ovog javnog okupljanja“, kaže se u saopštenju
2892 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije., Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije., Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije

Postupanje policije u vezi sa najavom održavanja molebana i litije na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), bilo je odgovorno i profesionalno, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Kako je saopšteno iz Savjeta, to tijelo se interesovalo za postupanje policije u vezi sa najavom održavanja molebana i litije na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Cetinje.

„Dobijene su informacije da su održani sastanci predstavnika policije - Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje, na kojem je razgovarano o prijavi ovog javnog okupljanja“, kaže se u saopštenju.

Policija je, kako se navodi, ukazala na složene bezbjednosne rizike tog javnog okupljanja i procjenu opasnosti kao i na činjenicu da prijava istog nije bila blagovremena.

Dodaje se da je Savjet upoznat da je komunikacija policije i Crkve bila korektna i da su predstavnici MCP uvažili profesionalne stavove policije i odustali od javnog okupljanja u želji da i sami doprinesu javnom redu i miru.

„Na osnovu iznijetog, Savjet ocjenjuje da postupanje OB Cetinje i policije u cjelini bilo odgovorno i profesionalno“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta podsjećaju na standard da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i pozitivnu obavezu države da omogući efektivno uživanje tog prava.

„Savjet je uvjeren da će Uprava policije preduzeti sve potrebne mjere kako bi se omogućilo svako mirno i blagovremeno prijavljeno javno okupljanje u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su apelovali na građane, vjerske zajednice i društvene subjekte da kroz poštovanje zakona i odgovoran odnos doprinesu zaštiti javnog interesa, sprječavanju narušavanja javnog reda i mira i bezbjednosti drugih građana.

Bonus video: