Savjet RTCG danas bira generalnog direktora

"Plašim se da će se članovi Savjeta voditi ličnim i političkim stavom partija, a ne programima razvoja", kazao je Đurović
145 pregleda 7 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
Savjet RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.03.2017. 07:21h

Novi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) najvjerovatnije će biti biran u drugom krugu glasanja na sjednici Savjeta javnog servisa.

Glasovi članova su, prema jučerašnjim nezvaničnim informacijama "Vijesti", rasuti na više kandidata. Najveću podršku ima bivša direktorica Televizije (TVCG) Radojka Rutović, koja ipak nije imala potrebnu podršku- šest od ukupno 11 glasova članova Savjeta.

Sjednica na kojoj će se glasati o izboru generalnog direktora javnog servisa zakazana je za danas.

Na konkurs za tu poziciju prijavilo se 11 kandidata, koje su članovi Savjeta RTCG intervjuisali prošle sedmice.

Kao kandidati koji imaju najviše izgleda, pored Rutović, pominju se sportski urednik u RTCG Đorđije Kustudić, trenutna v.d. generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija, v.d. direktora Instituta za medije Vladan Mićunović.

Zainteresovani za tu poziciju su i dugogodišnji novinari i medijski eksperti Dragan Cvijović, Dubravka Perović, Velizar Sredanović, Dragoljub Šarović, Časlav Vujotić, Zvezdan Vukanović i Goran Sekulović.

Više nezvaničnih izvora tvrdi da će generalni direktor biti izabran u drugom krugu, s obzirom na to da su glasovi rasuti između četiri kandidata.Oni tvrde da većina u Savjetu nije uspjela da se dogovori oko jednog. Dok Radojku Rutović navodno podržavaju tri člana Savjeta, Kadiju i Mićunovića po dva, a Kustudića jedan. Deveti član Savjeta RTCG je nepoznanica, a ukoliko bi njegov glas otišao Kadiji ili Mićunoviću, direktor bi se birao u drugom krugu.

Američka ambasada je u petak saopštila na Tviteru da ne želi političkog direktora RTCG, a isti stav podijelio je predstavnik EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

Članovi Savjeta smatraju da je dobro da što su i oni pokazali interesovanje za izbor.

Milan Radović (GA) očekuje da se donese odluka bez uticaja sa strane, jer svako drugo rješenje nije u javnom interesu.

"Nadam se da će i kolege shvatiti važnost ovog procesa i važnost nezavisnog i profesionalnog javnog servisa", rekao je on "Vijestima".

"Plašim se da će se članovi Savjeta voditi ličnim i političkim stavom partija, a ne programima razvoja, koje su podnijeli kandidati”, kazao je član Savjeta Goran Đurović.

Današnja odluka pokazaće nezavisnost i moć Savjeta

Više sagovornika vjeruje da Savjet neće podržati Rutović, uprkos tome što ona slovi za kandidata koga podržava lider DPS-a Milo Đukanović. To bi značilo vraćanje na raniji propagandistički DPS informativni program javnog servisa, prije nego što je Rutović podnijela ostavku pod pritiskom opozicije u julu 2016.

Njen izbor bi takođe pokazao i stvarnu (ne)moć Savjeta.

Do ujutru bi svašta moglo da se promijeni, a možda se i članovi Savjeta dogovore oko jednog člana. Ali ako bi Rutović, koju je Savjet više puta pokušao da smijeni i čak usvojio akt kojim kaže da je informativni program bio neizbalansiran, uspjela da postane generalna, onda vidimo koliku stvarnu nemoć ma Savjet, ocjena je sagovornika.

Bonus video: