Savjet suspendovao sudiju Danila Jegdića

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta ranije je odbacila prijavu za kršenje Etičkog kodeksa protiv sudije Jegdića, koju je podnio advokat Dragan Marković.
169 pregleda 0 komentar(a)
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2017. 19:46h

Sudski savjet juče je suspendovao sudiju Osnovnog suda u Podgorici Danila Jegdića, jer se protiv njega vodi krivični postupak zbog krivičnog djela koje ga čini nedostojnim funkcije.

Informacija je objavljena na sajtu Sudskog savjeta.

Savjet je juče na sjednici, kako piše, prihvatio zahtjev disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije Osnovnog suda u Podgorici.

“Protiv sudije Jegdića pokrenut je krivični postupak zbog produženog krivičnog djela falsifikovanja službene isprave iz člana 414 stav 1 u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao krivičnog djela koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije”, objavio je SS.

Članom KZ-a, na koji se poziva Sudski savjet, propisana je zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina službenom licu koje u službenu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke ili ne unese važan podatak.

Takođe i ako “svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri službenu ispravu, knjigu ili spis sa neistinitom sadržinom ili koje svojim potpisom, odnosno službenim pečatom omogući pravljenje službene isprave, knjige ili spisa sa neistinitom sadržinom”.

Ovo je prvi put da se sudija krivično goni zbog zloupotrebe.

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta ranije je odbacila prijavu za kršenje Etičkog kodeksa protiv sudije Jegdića, koju je podnio advokat Dragan Marković. On je sudiji zamjerio na neprofesionalnom radu, i neetičkom ponašanju u sudnici. Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović više puta je odbio zahtjev za izuzeće Jegdića, a među posljednjim slučajevima je i onaj koji su podnijeli bivši radnici fabrike “Radoje Dakić” koji su sumnjali u sudijinu nepristrasnost.

Sudija Jegdić juče se nije oglašavao pošto je objavljena odluka Sudskog savjeta.

Bonus video: