Savjet: Unaprijediti pristup podacima iz vozačke dozvole

“Savjet je preporučio Upravi policije i MUP-u da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na internetu, kako će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom”, navodi se u saopštenju
1619 pregleda 1 komentar(a)
Vozačka dozvola, Foto: Boris Pejović
Vozačka dozvola, Foto: Boris Pejović

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da uspostave odgovarajuću platformu na internetu na osnovu koje će građani moći da provjere stanje kaznenih poena i ograničenja za upravljanje motornim vozilom.

Savjet je ocjenio da je potrebno unaprijediti informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Kako se navodi, posebno je važno olakšati pristup građana evidenciji, jer je za njih kontrola kaznenih poena od velikog značaja.

“Savjet je preporučio Upravi policije i MUP-u da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na internetu, kako će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Uprava policije informisala Savjet da će građani neposrednim uvidom u prekršajni naloge ili u rješenja o kažnjavanju nadležnih sudova za prekršaje, moći utvrditi da li su im zbog prekršaja određeni kazneni poeni i njihov broj.

“Građani će u slučaju izricanja mjere privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih poena, rješenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, biti upoznati sa izricanjem navedene mjere”, navedeno je u saopštenju.

Kako su precizirali, građani će o realizovanim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom, biti upoznati obavještenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, koja će nakon urednog uručivanja obavještenja, biti unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju ažurira Uprava policije.

Savjet je ocijenio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo dobre rezultate na unaprijeđenju elektronskih usluga i da je značajno poboljšana dostupnost i efikasnost brojnih servisa prema građanima.

Bonus video: