Savjet za građansku kontrolu rada policije: Policija neprofesionalno postupila u slučaju Otaševića

Savjet je konstatiovao da je "postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca podrivanje vladavine prava"
144 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2017. 21:37h

Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da je policija neprofesionalno postupila u slučaju novinara lista "Dan" Vladimira Otaševića, jer nije ispoštovala nalog tužioca i pozvala ga da pristustvuje izuzimanju snimka sa mobilnog telefona.

Savjet je konstatiovao da je "postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca podrivanje vladavine prava".

Savjet je time usvojio pritižbu Društva profesionalnih novinara Crne Gore, zbog kršenje prava novinara i zaštite njegovih novinarskih izvora.

Otaševiću, novinaru lista "Dan", su službenci Centra bezbjednosti Podgorica 14. septembra 2017.godine oduzeli mobilni telefon, sa koga je nekoliko dana ranije zvao brata premijera Crne Gore.

List "Dan" objavio je 12. septembra ove godine tekst pod naslovom "Nemojte se pitati što je neko nekog ubio, j... vam majku", u kome prenosi da je Otaševiću 11. septembra prijetio brat premijera Duška Markovića.

U okviru izviđaja tog događaja, pripadnici policije Centra bezbjednosti Podgorica su po naredbi osnovnog državnog tužioca Slavenka Smolovića privremeno oduzeli telefon i SIM karticu novinaru koja još nije vraćena

"Na temelju pribavljenih dokumenata Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju bilo neprofesionalno iz razloga što policija nije postupala po nalogu tužioca. Ovo posebno iz razloga jer su policijski službenici zanemarili činjenicu da je dana 29.09.2017. godine, u OB Mojkovac dostavljen zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva broj: 361/17 od 28.09.2017. godine, kao dopuna, da se prilikom postupanja po naredbi broj: KRI.br.139/17 od 25.09.2017. godine, kojom je, između ostalog, traženo izuzimanje iz mobilnog telefona O.V., snimka snimljenog razgovora, izvrši u prisustvu O.V. i ako nije u mogućnosti da se izjasni zbog čega nije prisustvovao. Sa ovom činjenicom, a morao je, građanin O.V. nije bio upoznat od strane postupajućih policijskih službenika a isti takođe, nijesu shodno ZKPu, o ovoj činjenici povratno obavijestili nadležno Državno tužilaštvo", piše u odluci Savjeta.

Dodaje se da "postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca predstavlja podrivanje vladavine prava".

Detaljnije obrazloženje odluke Savjeta možete pogledati ovdje.

Bonus video: