Savjet za građansku kontrolu rada policije prati rad službenika: Kad se interveniše, distanca je ograničena

"Savjet je konstatovao da službenici CB Podgorica dosljedno sprovode privremene mjere a komunikacija sa građanima je pažljiva, odgovorna i profesionalna. Kod službenika CB Podgorica nije registrovan strah ili neznanje, postupali su bez predrasuda uvažavajući dostojanstvo svakog građanina", navodi se u tekstu Savjeta
3213 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Socijalna distanca pri različitim policijskim intervencijama je ograničena i to je za službenike policije i građane značajan rizik izloženosti koronavirusu, saopštili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

U saopštenju su, međutim, konstatovali da se u Centru bezbjednosti Podgorica vodi računa o kontroli izloženosti riziku - pa su policijski službenici snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima:

"Što uključuje kancelarije i službena vozila koja oni koriste".

Rekli su da članovi tog tijela podržavaju i promovišu poštovanje svih protivepidemijskih mjera Vlade i ocijenili da zdravstveni sistem, državni i organi lokalne samouprave preduzimaju odlučne napore kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana.

"Privremene mjere značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode, pa je zato potreban stalni nadzor. Savjet za građansku kontrolu rada policije, u granicama svojih stvarnih mogućnosti, sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja".

Zbog toga su predsjednik i članovi Savjeta Aleksandar Saša Zeković, Dražen Cerović i advokat Zoran Čelebić, proveli su po dva sata sa tri različite patrole Centra bezbjednosti (CB) Podgorica kako bi i neposredno pratili postupanje policije.

"Savjet je konstatovao da službenici CB Podgorica dosljedno sprovode privremene mjere a komunikacija sa građanima je pažljiva, odgovorna i profesionalna. Kod službenika CB Podgorica nije registrovan strah ili neznanje, postupali su bez predrasuda uvažavajući dostojanstvo svakog građanina. Pokazali su razumijevanje i empatiju i prema građanima čiji su ljubimci imali zdravstvene probleme", navodi se u tekstu Savjeta.

Objasnili su da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica prije dvije noći kontrolisali 70 vozila i 78 osoba.

Četiri lica su, kako piše, procesuirana zbog nepoštovanja mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja u vremenu od 19 sati do 5 sati narednog dana i protiv njih su podnijete krivične prijave za krivično djelo nepostupanje po zdrasvtvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Savjet i rukovodstvo Uprave policije iskazuju zahvalnost prema pripadnicima svih službi koji svoje živote izlažu riziku kako bi se ostalima u društvu osiguralo pravo na zdravlje i život", stoji u saopštenju.

Bonus video: