Savjet za pitanja mladih Glavnog grada ne interesuju problem mladih

Rješenjem su kao članovi imenovani Alma Ljuljanaj (DPS), Nataša Vučinić (DPS), Nikola Pešić (DPS), Sonja Radunović (Demokrate), Nikola Bajčetić (DF), Milica Boljević, Džemal Lekić, Kristina Janković i Andrija Jovanović
243 pregleda 0 komentar(a)
gLAVNI GRAD, Foto: Arhiva "Vijesti"
gLAVNI GRAD, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.02.2018. 19:17h

Imenovane članove Savjeta za pitanja mladih Glavnog grada problemi mladih nisu interesovali, te se za dvije godine postojanja ovog Savjeta nijednom nisu sastali, potvrđeno je iz Skupštine Glavnog grada.

„Nijednom za ove dvije godine postojanja nijedan član Savjeta se nije interesovao za rad Savjeta, niti je pokretao inicijative o temama iz nadležnosti Savjeta“, saopšteno je iz Službe Skupštine Podgorice.

Savjet za pitanja mladih Glavnog grada osnovan je 2016. godine radi zastupanja prava, potreba i interesa mladih, podnošenja inicijativa u vezi sa zakonima, ili drugim propisima koji se odnose na položaj i prava mladih, davanja primjedbi, prijedloga ili sugestija na nacrt opšteg akta ili razvojnog plana koji su od interesa za mlade, podnošenja inicijativa, ili prijedloga nadležnim organima i službama za rješavanje određenih pitanja od interesa za mlade, davanja preporuka u vezi sa primjenom zakona i drugih propisa od interesa za mlade.

Rješenjem o obrazovanju Savjeta za pitanja mladih Glavnog grada, koji je lokalni parlament donio u martu 2016. godine, imenovano je devet predstavnika pozicije i opozicije, od kojih je njih pet iz redova odbornika Skupštine Glavnog grada.

Rješenjem su kao članovi imenovani Alma Ljuljanaj (DPS), Nataša Vučinić (DPS), Nikola Pešić (DPS), Sonja Radunović (Demokrate), Nikola Bajčetić (DF), Milica Boljević, Džemal Lekić, Kristina Janković i Andrija Jovanović.

„Napominjemo da su, od momenta osnivanja do danas odborničke liste pretrpjele više promjena, što je direktno uticalo i na sastav ovog Savjeta. To, međutim, nije predstavljalo prepreku za zainteresovane članove Savjeta da podnesu inicijativu o bilo kojem pitanju za koje su smatrali da je od interesa za rad Savjeta“, ističu iz Skupštine Glavnog grada.

Ipak, zaključuju da su položaj, prava i interesi mladih bili zaštićeni, iako ovaj Savjet nije funkcionisao. Napominju da su materijali, koji se kandiduju za razmatranje i donošenje, kao i sva pitanja od interesa za mlade, bila razmatrana na sjednicama pet odbora i tri savjeta koja funkcionišu u sastavu Skupštine.

Da se članovi Savjeta za pitanja mladih Glavnog grada nisu nijednom sastali nedavno je kazao odbornik Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada Nikola Bajčetić.

On je ukazao na činjenicu da se na zvaničnom sajtu Skupštine Glavnog grada nigdje ne pominje Savjet za pitanja mladih, te da nije objavljivan godišnji izvještaj o radu Savjeta, što je, prema riječima Bajčetića, u skladu sa Statutom Glavnog grada.

Bajčetić je dodao i da mandat Savjeta traje dvije godine, te da se član Savjeta ne može ponovo imenovati.

Bonus video: