SC "Morača" renoviranjem postala energetsko efikasni objekat

Kroz dio obnove koji se odnosi na energetsku efikasnost zgrade, centar je dobio novu rasvjetu, a prema riječima Pajević Tošić, obnovljene su i električne instalacije, grijanje, ventilacija, klimatizacija i hidraulična mreža
245 pregleda 2 komentar(a)
morača, Foto: Kkbuducnost.me
morača, Foto: Kkbuducnost.me
Ažurirano: 10.12.2018. 19:10h

Sportski centar “Morača” pretvoren je u multifunkcionalan energetski efikasan objekat, a samo zahvaljujući novoj rasvjeti, očekuje se ušteda od 80 odsto energije, tvrde iz UNDP kancelarije u Crnoj Gori, koja je sa 65.000 eura podržala projekat energetske efikasnosti.

Ana Pajević Tošić iz UNDP-a kazala je da obnovljeni sportski sadržaji uključuju renoviranje velike hale, te kompletnu rekonstrukciju svlačionica, klupskih kancelarija, sale za konferencije za medije, medicinskih soba, soba za masažu i ostalih pratećih prostorija.

U SC “Morača” je, navodi Pajević Tošić, prema savremenim standardnima i najmodernijim rješenjima, izgrađen i novi VIP salon.

“Arhitekte koji su radili na projektu, nastojali su da ograniče karbonski otisak Sportskog centra, a nove i stare sportske objekate učine energetski efikasnijima. Upravo taj dio projekta je UNDP podržao kako bi pomogao da se poboljšaju uslovi za razvoj crnogorskog sporta, a sve u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti, globalnim promjenama na polju zaštite životne sredine, preporukama MOK-a i standardima EU”.

Kroz dio obnove koji se odnosi na energetsku efikasnost zgrade, centar je dobio novu rasvjetu, a prema riječima Pajević Tošić, obnovljene su i električne instalacije, grijanje, ventilacija, klimatizacija i hidraulična mreža.

“Projekat je omogućio zamjenu 108 klasičnih sijalica sa 52 nove LED diode, kao i instalaciju prateće opreme, odnosno sistema za upravljanje radom rasvjete, što će doprinijeti smanjenju troškova električne energije, pojednostaviti upravljanje i kontrolu sistema”.

SC “Morača” je, kako navode, do skoro bio energetski najzahtjevnija sportska zgrada u Crnoj Gori. “Nova visoko efikasna LED rasvjeta doprinijeće uštedi do 80 odsto energije, u odnosu na stare tradicionalne sijalice. Takođe, na godišnjem nivou, uštedjeće se 80.000 kWh električne energije i emisije CO2 smanjiti za 94.1 t - što će takođe sniziti troškove održavanja”.

Bonus video: