Šćekić: Ne dozvolite da budu amnestirane ubice moga brata

"U Crnoj Gori je veliki broj žrtava zločina, kao i porodica ubijenih. Da li predlagači ovog zakona o amnestiji, imaju samilosti prema njima. Da li čuju jauk žrtava? Da li čuju i saosjećaju sa bolom porodica ubijenih? Jesu li svjesni da sa ovim zakonom ponovo ubijaju ubijene"
98 pregleda 21 komentar(a)
Slavica Šćekić, Foto: Arhiva Vijesti
Slavica Šćekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.12.2017. 18:46h

Sestra Slavoljuba Šćekića, ubijenog policijskog inspektora, Slavica Šćekić smatra da je Predlog zakona o amnestiji nagrada za ubistva i podsticaj na nove zločine.

"Donošenjem ovog zakona, država će dozvoliti mafiji da ponovo ubiju moga brata, policajca koji je štitio njen ustavni poredak. Državo, ne dozvoli da budu amnestirane ubice moga brata”, poručila je Šćekić.

Poslanici vladajuće koalicije predložili su Zakon o amnestiji kojim je predviđeno da se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne zatvora lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i ona koja su osuđena stranom presudom koja su izvršava u Crnoj Gori.

"Na osnovu Predloga zakona o amnestiji lica za teška krivična djela može se zaključiti da ukoliko se usvoji ovaj zakon, njime se omogućava da osuđena lica dobiju određene beneficije, odnosno nagrade, iz razloga što su lišili života, neka druga lica. Kada se ima u vidu da Zakon o amnestiji donosi država, onda se da zaključiti da ona prećutno dodjeljuje nagrade zločincima, te da ih na taj način, brutalno podstrekava na ponovno vršenje zločina”, rekla je ona “Vijestima”.

Šćekić kaže da ovakvim postupkom država sebi baca "rukavicu u lice".

"Nadam se da ta rukavica neće pasti na nečiju ruku i tu ostati”, dodaje.

Šćekić, koja je nedavno magistrirala pravo, kaže da materija obuhvaćena ovim zakonom nije regulisana evropskim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, već je “proizvod čudne procjene predlagača da treba nagraditi zločince za počinjenezločine”.

"Prije nego se odluči da donese ovaj nakaradni zakon, država bi trebalo građanima dati odgovore na delikatna i goruća pitanja: koliko je pravni sistem u Crnoj Gori sposoban da se bavi borbom protiv mafijaških bosova? Koliko je pravni sistem u Crnoj Gori sposoban da rasvijetli u potpunosti sve zločine, posebno ubistva?”, navodi ona.

Slavica Šćekić kaže da opozicija u parlamentu ne bi smjela da ignoriše ovakve predloge.

"To ne može biti, ni ljudski, ni politički, a ni društveno opravdano. Neodgovorno je da bilo koji politički subjekt, ne pruži svoj doprinos u sprečavanju ovog nakaradnog zakona. Onaj politički subjekt koji ignoriše ovaj zakon, a u mogućnosti je da spriječi njegovo donošenje, biće etiketiran kao neko ko podržava zločine i ubistva po Crnoj Gori”, dodaje ona.

Poslanici vladajuće koalicije, koji su predlagači zakona, su naveli da je prilikom usvajanja ranijeg zakona dio osuđenika uskraćen na amnestiju. Parlament Crne Gore usvojio je 2013. Zakon o amnestiji, koji je propisivao da se osuđenima na kazne do tri mjeseca zatvora kazna zamijeni za uslovnu, a ostalima za četvrtinu.

Nakon pobune porodica žrtava, iz njega je izbrisana mogućnost da amnestirane budu i osobe osuđene za teška ubistva, pokušaje teških ubistava, organizovani kriminal, silovanje, ratni zločin i preprodaju droge.

Bonus video: