SD: Zakašnjela briga o zdravstvenim radnicima i jeftini populizam

"Uopšte nas nije začudilo saopštenje partije u nestajanju kojim, gle čuda, pozivaju na ostavku ministra zdravlja Kenana Hrapovića"
786 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Zirojević, Foto: SD
Nikola Zirojević, Foto: SD

Portparol SD-a Nikola Zirojević rekao je da je ova partija svjesna da ima još dosta prostora za poboljšanja u svim segmentima zdravstvene zaštite, "ali ne na način da se demagogijom i kroz zakašnjelu brigu o zdravstvenim radnicima promovišu jeftini uskopartijski interesi."

On je reagovao na saopštenje potpredsjednika SDP-a Adnana Striković, koji je rekao da ljekari masovno odlaze i da je ostavka ministra zdravlja najmanje što se očekuje.

"Uopšte nas nije začudilo saopštenje partije u nestajanju kojim, gle čuda, pozivaju na ostavku ministra zdravlja Kenana Hrapovića. I dalje su im, poslije četiri godine rastanka, Socijaldemokrate najveća rana. Taj dio patnje svakako razumijemo jer smo danas mi, zahvaljujući rezultatima naših funkcionera, sve jači i jači, a oni, iz dana u dan, sve dalje od cenzusa", rekao je Zirojević.

Dodao je da "potpisniku saopštenja partije u nestajanju poručujemo da ne zloupotrebljavaju zdravstvene radnike, jer su se njegovi partijski šefovi imali kad u osamnaestogodišnjem učešću u vlasti boriti za njih."

"No, javnosti Crne Gore je više nego očigledno da njihovoj stranci smeta što će u mandatu ministra iz redova SD-a doći do povećanja zarada zaposlenih u zdravstu. Što se trenutno na specijalizaciji i užoj specijalizaciji nalazi 405 ljekara iz Crne Gore za čije školovanje država izdvaja oko tri miliona eura godišnje, obezbjeđujući i dodatna sredstva za odvojeni život i zarade, a da su se tokom posljednje dvije godine (2017/2018) vratila 93 ljekara sa specijalizacije. Što je obezbijeđeno 1,4 miliona eura u budžetu države u protekle 2 godine (2017/2018) za edukaciju zdravstvenih radnika (program Kontinuirana medicinska edukacija), a ove godine pola miliona i što je kroz program edukacije prošlo blizu 3800 zdravstvenih radnika i saradnika, a sprovedeno oko 1500 radionica i obuka. Smeta im i to što je u rekonstrukciju i adaptaciju objekata od 2017. godine uloženo više od 3 miliona eura", dodao je Zirojević i rekaao da su obuhvaćeni sljedeći objekti:

"Klinika za kardiohirurgiju KCCG, Klinika za ORL i MFH KCCG, Klinika za neurologiju KCCG, Klinika za ortopediju KCCG, pedijatrija u DZ Kotor, jedinice za fizikalnu terapiju DZ Nikšić, DZ Berane i DZ Plav, kao i oftalmološka ambulanta DZ Plav. Smeta im što je za adaptaciju 6 zdravstvenih objekata kroz program energetske efikasnosti uloženo 5 miliona eura i obezbijeđeno još 6 miliona eura za 18 zdravstvenih objekata. Što je u kapitalnu medicinsku opremu od druge polovine 2017. do 2019. godine uloženo 10,9 miliona eura i to nakon deset godina. Između ostalog, nabavljeni su: linearni akcelerator (KCCG) koji će značajno rasteretiti liste čekanja na radio-terapiju, 3T magnetna rezonanca (KCCG), angiografski aparat (KCCG) čime je omogućeno kompletiranje dijagnostičkih procedura u svim domenima, gama kamera (KCCG), 4 CT skenera (OB NK, BP, BA i SB Risan) koji omogućavaju precizniju dijagnostiku. Smeta im i to što je početkom ove godine 167 porodica zdravstvenih radnika uselilo u svoje stanove i potpisan je Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva vrijedan 1,2 miliona eura do 2020. godine, a što će se za period od 2021. do 2023. godine izdvajanje države u njihov fond za izgradnju za stanove povećati godišnje sa 400.000 na 500.000 eura. Smeta im, na kraju, to što je sa pretposljednjeg mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (34.) prije tri godine, crnogorsko zdravstvo sada na 23. mjestu", rekao je Zirojević.

Zirojević je saopštio da za komentarisanje, a posebno donošenje relevantnih zaključaka oko broja prijavljenih za sporazumni prestanak radnog odnosa, treba sagledati njihovu strukturu i prirodu zahtjeva, a ne paušalno i senzacionalistički obmanjivati javnost.

"Uostalom, ministar Hrapović će sa direktorima zdravstvenih ustanova obaviti razgovor o svim navedenim zahtjevima, jer kvalitet pružanja zdravstvene zaštite mora biti prioritet. Na kraju, savršeno smo svjesni da ima još dosta prostora za poboljšanja u svim segmentima zdravstvene zaštite, ali ne na način da se demagogijom i kroz zakašnjelu brigu o zdravstvenim radnicima promovišu jeftini uskopartijski interesi. Što se stranke u nestajanju koju potpisnik saopštenja reprezentuje tiče, njima ni izlivi populizma kojim nas u posljednje vrijeme zasipaju, poput ovog, neće pomoći da dođu do cenzusa koji za njih, već odavno, predstavlja misaonu imenicu", zaključio je Zirojević.

Bonus video: