SDP će inicirati izmjene zakona: Po mjesto za većinu i opoziciju u Tužilačkom savjetu

Izmjenama se predviđa da Tužilački savjet ima predsjednika i osam članova
1910 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratska partija (SDP) iniciraće izmjene Zakona o državnom tužilaštvu koje predviđaju da u Tužilačkom savjetu Skupština im dva predstavnika, jednog iz parlamentarne većine i jednog iz opozicije.

Izmjenama se predviđa da Tužilački savjet ima predsjednika i osam članova.

Predviđa se da se predsjednik bira se iz redova članova Tužilačkog savjeta koji nijesu predstavnici tužilaštva.

Iz SDP su agenciji MINA kazali da je izmjenama predviđeno da se u Savjet biraju tri državna tužioca koja imaju stalnu funkciju i najmanje pet godina radnog iskustva u obavljanju tužilačke funkcije, od kojih Vrhovni državni tužilac (VDT) i po jedan iz viših i osnovnih državnih tužilaštava, a koje bira i razrješava Konferencija državnih tužilaca.

Kako su objasnili u Savjetu su i tri predstavnika uglednih pravnika koje bira i razriješava Skupština na predlog nadležnog radnog tijela.

SDP predlaže i da u Savjetu budu dva predstavnika Skupštine, od kojih jedan iz parlamentarne većine, a drugi iz opozicije koje bira i razrješava Parlament, na predlog nadležnog radnog tijela.

Izmjenama SDP-a predviđa se da u Savjetu bude jedan predstavnik organa državne uprave nadležnog za poslove pravosuđa odnosno Ministarstvo pravde, kojeg imenuje ministar od zaposlenih u tom resoru.

"Za člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca ne može biti izabran državni tužilac koji je ocijenjen ocjenom ne zadovoljava ili kome je izrečena disciplinska sankcija", predlažu u SDP-u.

Ta stranke predlaže i da sastav Tužilačkog savjeta proglašava Skupština.

Administrativne poslove, kako je predviđeno, za Tužilački savjet obavlja Sekretarijat Tužilačkog savjeta.

Izmjenama SDP predviđeno da je u slučaju ostavke ili razrješenja, Tužilački savjet po azbučnom redosljedu prezimena određuje redosled vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda državnih tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva. Poslije stava 3 . dodaje se novi stav 4. Koji glasi

"Po utvrđenom redosledu vršilac dužnosti stupa na dužost po isteku 90-tog dana vršenja dužnosti njegovog prethodnika u utvrđenom redosledu“, predviđeno je izmjena koja predlaže SDP.

Predlaže se i da će, ukoliko se vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac ne odgovore i ne odazovu pozivu Skupštine, ona na prvoj sjednici razmatrati pitanje njihove odgovornosti, zbog nepoštovanja Ustavnih ovlašćenja Parlamenta i nedostojnosti da vrše funkciju.

Bonus video: